Türkiye’nin en sıcak ili oldu: Son 95 yılın en sıcak günü yaşandı

Adana'da, Nisan ayında son 95 yılın en sıcak günü yaşandı. Sıcaklığın normal seyrini aşan termometreler 40 dereceyi gösterdi.

YAŞAM 25.04.2024, 12:36 Melina Ay
Türkiye’nin en sıcak ili oldu: Son 95 yılın en sıcak günü yaşandı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Adana'nın merkez Yüreğir ilçesinde hava sıcaklığı 39.2 derece olarak kaydedildi. Bu değer, 1929'dan 2024'e kadar olan verilere göre Nisan ayının en yüksek sıcaklık değeri olarak kaydedildi. Bir önceki en yüksek sıcaklık ise 2008'de 37.5 derece olarak ölçülmüştü. Adana, 39.2 derecelik sıcaklıkla Türkiye genelinde en yüksek sıcaklığa sahip il konumuna geldi.

Merkez Seyhan ilçesine bağlı Atatürk Parkı'nda bulunan termometreler 40 dereceyi gösterirken, sıcaktan etkilenen vatandaşlar ağaçların altındaki gölgelik alanlarda serinlemeye çalıştı. Bazı çocuklar ise Seyhan Nehri'nde serinlemek için yüzmeyi tercih etti.

“Mevsim normallerinin üzerinde gidiyor”

Vatandaşlardan Ayhan Acarkol, Adana'da sıcakların önceki yıllara göre daha erken başladığını ve mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirterek, “Bu sene Adana'nın sıcakları gerçekten erken geldi, iklim değişikliklerinden veya doğal şartlardan kaynaklı olarak sıcaklıkların erkenden yükseldiğini gözlemliyoruz. Nisan ayında böyle yüksek sıcaklıklar alışılmadık bir durumdu. Normalde bu dönemde yağmurlar olurdu, ancak şu anda sıcaklık hakim” ifadelerini kullandı.


“Adanalılar sıcaklara alışkın”

Sıcaklardan kaçmak ve biraz dinlenmek için parka geldiğini belirten Eczacı Acarkol, “İşlerimi hallettikten sonra arkadaşlarımla buluşup parkta vakit geçiriyorum. Yeşil alanlarda serinlemeye çalışıyoruz. Eğer yeşil alanlar yeterli gelmezse yarın havuza gitmeyi düşünüyoruz. Nisan ayının ortasında hava sıcaklığının 40 dereceyi görmesi oldukça şaşırtıcı. Bu sıcaklığı beklemiyorduk, hatta bu yıl yazın geç geleceğini düşünüyorduk ama maalesef daha erken başladı. Adana'da sıcaklık olmazsa Adanalılar ‘hayırdır’ der. Sıcaklar geldi, evet, ama Adanalılar sıcaklara alışkın” dedi.

“Daha kavurucu sıcaklar yaşanabilir”

Serinlemek için köpeği ile birlikte parka gelen Metin Sökmen ise, “Adana bugün çok sıcak, köpeğimle birlikte parkta vakit geçiriyoruz. Yazın erken geldiğini düşünüyorum. Bu sene daha sıcak olacak gibi görünüyor. Kuraklık dünya genelinde artıyor, bu nedenle Adana'da da sıcaklık artışı bekliyorum. Yazın erken başlamasıyla birlikte daha kavurucu sıcaklar yaşanabilir” diye konuştu.

Yorumlar (0)