Sağlık Müdürlüğü’nden sıcak hava uyarısı: ‘Bu saatlerde dışarı çıkmayın’

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) yeni hava durumu haritası yayımladı. Ülke genelinde etkili olan sıcaklarla ilgili ise uzmanlardan uyarı geldi. İşte hava durumu ile ilgili merak edilen detaylar…

YAŞAM 24.06.2024, 19:45 25.06.2024, 17:52 Buse Önder
Sağlık Müdürlüğü’nden sıcak hava uyarısı: ‘Bu saatlerde dışarı çıkmayın’

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yeni hava durumu raporunu yayımladı ve sıcaklık artışına karşı vatandaşları uyardı. Özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve güneşe doğrudan maruz kalanlar için riskin yüksek olduğu vurgulandı.

Meteorolojik görünüm

Son tahminlere göre, ülkemizin iç ve doğu kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Ege’nin doğusu, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun güneydoğusu, Rize ve Artvin kıyıları ile Ordu, Giresun ve Trabzon’un iç kesimlerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Diğer bölgeler az bulutlu ve açık olacak. Rüzgârın, Marmara ve Kıyı Ege’de kuzey yönlerinden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi öngörülüyor.

Hava sıcaklığı: Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor. Sıcaklıklar mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde seyredecek.

Rüzgar: Genellikle kuzeyli, zamanla Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'nun güneyinde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ve Ege kıyılarında ise kuvvetli (40-60 km/sa) esecek.

‘Bu saatler arasında dışarı çıkmayın’

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, aşırı sıcakların sağlık üzerinde ciddi etkileri olabileceğini belirterek özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini vurguladı. Dr. Ağırtaş, bu saatlerde dışarıda olmak zorunda kalanların güneş gözlüğü ve şapka takmalarını ve bol sıvı almalarını tavsiye etti.

Dr. Ağırtaş, "Aşırı sıcaklar birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Uzun süre güneş altında korunmasız kalmamalı, aşırı hareketlerden kaçınmalı ve bol sıvı tüketmeliyiz. Güneş çarpması belirtileri arasında halsizlik, bulantı, kusma, kalp çarpıntısı ve baş ağrısı yer alıyor. Bu belirtilerle karşılaşanların acil servise başvurmaları hayati önem taşıyor" dedi.

‘Dışarıda satılan yiyeceklerden uzak durun’

Ayrıca, sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için günlük en az 2-3 litre su tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Ağırtaş, kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin ve taze sebzelerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Kafeinli içecekler yerine süt, taze meyve suyu ve bitki çaylarının tüketilmesi, bol miktarda sebze ve meyve yenmesi gerektiğini de ekledi.

Dr. Ağırtaş, aşırı soğuk içeceklerin mide kramplarına neden olabileceğini, dışarıda satılan yiyeceklerden kaçınılması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesinin önemini belirtti.

Yorumlar (0)