Neredeyse herkesin sürekli yaşadığı durumların sebepleri belli oldu

Günlük yaşantıda sıkça karşılaşılan göz dalması, dil sürçmesi ve uykuda düşme gibi ilginç durumlarından altında yatan sebepler belli oldu.

YAŞAM 21.06.2024, 12:34 Şeyda Gül
Neredeyse herkesin sürekli yaşadığı durumların sebepleri belli oldu

Günlük yaşantının bir parçası haline gelen ve hemen hemen herkesin hayatında anlam veremediği anların yaşanıyor. Konuşurken dil sürçmesi ya da söyleyeceklerini unutma ve uykuda düşme hissi gibi olaylar aslında düşünülen kadar basit değildir. İşte bu sorunların altında yatan nedenler…

1.Konuşurken neden bir anda diyeceklerimizi unutuyoruz?

Sohbet esnasında söylemek istediğiniz sözleri bir anda unutma durumu genellikle beyin aktivitelerinin karmaşıklığından kaynaklanmaktadır. Bir kişi konuşurken beyin aynı anda bir sonraki sözcüğü planlar. Beyin düşünce akışını sürdürmeye çalışırken, konuşma sırasında doğru sıralamayı sağlayacak şekilde bilgileri organize edemediği durumlarda devreler birbirine karışabildiğinde kişiler ne söyleyeceğini aniden unutabilmektedir.

2.Neden uykuda düşüyormuş gibi hissedilir?

Tam olarak nedeni bilinmese de insanların uyku sırasında düşüyormuş gibi hissetmeleri hakkında çeşitli görüşler bulunuyor.  Düşme hissi uyanıklık ile uyku arasındaki geçiş sırasında sinir hücrelerinin normalden farklı çalışmasıyla ilişkili olabildiği kaydedilen birinci görüşte, bu durumda beyinin uyku esnasında vücuttaki kasların gevşemesini yanlış yorumlayabildiği düşünülüyor. Böylece kişi uykusunda düşüyormuş gibi hissettirebiliyor.

Bu durum hakkındaki diğer bir görüş ise, düşme hissinin bir refleks olduğu yönünde belirtiliyor. Bu görüşte uyku sırasında beyinin kasların gevşemesini gerçek bir düşüş olarak algıladığı ifade edilirkeni vücudun dengesini koruması için kasılma mesajı gönderdiği kaydediliyor.  Tam kesin yargı bulunmasa da uykuda düşüyormuş gibi hissetme eyleminin zararsız olduğu bilinir.

3.Göz dalmasının sebebi

Her iki gözden gelen bilgileri koordine eder ve bakılan cisme odaklanmayı sağlayan beyin, normalde bu süreci bilinçli olarak gerçekleştirir. Ancak bazı anlarda yarı bilinçli veya yorgunluk gibi durumlar yaşandığında göz dalmaları meydana gelebilmektedir. Genellikle zararsız olan göz dalmaları, bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilmektedir. Böyle durumlarda bir sağlık uzmanına danışmak oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle göz dalması yaşayan kişilerin kafasının karışık veya yorgunluk yaşayıp yaşamadığını anlaması gerekir. Bu kişilerde göz dalmaları daha sık görüldüğünden kişilerin dinlenme ve stres yönetimi tekniklerinin uygulanması genellikle yardımcı olacaktır.

4.Dil sürçmesi neden olur?

Genellikle bilinçaltımızın derinliklerinden kaynaklanan istek ve düşüncelerin aniden ve istem dışı olarak ortaya çıkması olarak tanımlanan dil sürçmesi, ünlü psikanalist Freud'a göre bilinçli düzeyde kontrol edilemeyen içsel süreçlerin bir yansımasıdır. Beyin aktivitelerinin karmaşıklığından veya anlık dikkat dağılmasından kaynaklanabilen dil sürçmeleri, psikolojik stres, yorgunluk veya duygusal durumlar da olayın yaşanma olasılığını artırabilmektedir.

5.Karabasan olarak adlandırılan uyku felci neden oluyor?

Genellikle REM uykusuna geçiş yapıldığında ortaya çıkan uyku felci, halk arasında karabasan olarak da bilinmektedir. Vücut uyurken normalde aktif olan kasların felç durumunda olduğu bu durum, beyin uyanıklık seviyesine yükseldiğinde, kaslar hala felç halinde kalmasıyla meydana gelir. Bu nedenle, kişi kendisini hareket edemeyen bir durumda hisseder. Hatta bazen üzerine biri oturmuş gibi bir baskı hissi yaşanabilmektedir.

Yorumlar (0)