Cumhuriyet'in ilk toplu konutlarının restorasyonu tamamlandı: Satış gelirleri deprem bölgesine aktarılacak

Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olarak bilinen Ankara Saraçoğlu Mahallesi'ndeki konutların restorasyon çalışmaları sona erdi. Konutların satışından sağlanan gelirler, deprem bölgesindeki ihya ve inşa çalışmalarında kullanılacak.

YAŞAM 31.08.2023, 12:39
Cumhuriyet'in ilk toplu konutlarının restorasyonu tamamlandı: Satış gelirleri deprem bölgesine aktarılacak

Ankara'nın merkezinde yer alan ve Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi olarak bilinen Saraçoğlu Mahallesi'nde yenileme, yaşatma ve koruma çalışmaları tamamlandı.

Saraçoğlu'nu Koruma, Yaşatma ve Yenileme Projesinin restorasyon çalışmaları ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde Emlak Konut GYO tarafından gerçekleştirildi.

Ankara’nın yeni cazibe merkezi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin 2016 yılında sürecini başlattığı, proje Türkiye Yüzyılı’nda Ankara için yeniden bir cazibe merkezi haline gelecek.

Aslına uygun şekilde restore edilen projeyle Saraçoğlu Mahallesi tescilli yapıları, yüzyıllık anıt ağaçları ve özgün dokusu ile gelecek kuşaklara aktarılacak bir miras olarak da varlığını sürdürecek.

44 tescilli yapı restore edildi

Yaklaşık 125 bin metrekare büyüklüğünde bir alanda yer alan ve Cumhuriyet dönemi Türk mimarisinin en özgün örneklerinden biri olan Saraçoğlu Mahallesi'nde toplam 44 tescilli bina korunarak, aslına uygun şekilde yeniden kullanıma hazır hale getirildi.

Proje kapsamında bütün altyapılar yenilenerek 119 adet konut, 172 adet ofis, 112 adet dükkan ve 159 odalı tarihi bir otel restore edildi.

Daireler e-ihale ile satışa sunuldu

Projede kapsamında yer alan 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 ve 5+1 dubleks ile 6+1 dubleks gibi farklı tiplerde olan 119 konut, Emlak Konut tarafından e-ihale usulü ile satışa sunuldu.

Oturmaya hazır durumdaki daireler için e-ihale başvuru süreci 1 Eylül Cuma günü itibariyle sona erecek.

Saraçoğlu Mahallesi projesinden elde edilen satış gelirleri ise Emlak Konut aracılığı ile deprem bölgelerinde yapılan yeniden inşa ve ihya projeleri için kullanılacak.

İhaleye, "emlakkonut.com.tr" adresi üzerinden katılım sağlanabilecek.

210 anıt ağaç korunurken 3 bin yeni ağaç dikildi

Bina temellerinde güçlendirme çalışmaları yapılarak, penceresinden kapısına kadar geçmişine uygun şekilde restore edilen projede, tek bir ağacın bile kaybedilmemesi amacıyla çalışmalar titiz bir şekilde yürütüldü. Yeşil alan zenginliğini ise pekiştirecek peyzaj çalışmalarına ayrıca önem verildi.

Bu kapsamda bölgedeki 210 anıt ağaç korunurken 3 bini aşkın yeni ağaçta toprak ile buluşturuldu.

Yeni bir yaşam alanı inşa edildi

Eski dere yatağı ise canlandırılarak, biyolojik bir gölet yapıldı. Gölet çevresinde rekreasyon ve kültür-sanat etkinlik alanları ile şehrin merkezinde aktif bir yaşam alanı düzenlendi.

Restoranlar, mağazalar ve kafeteryalar da bu bölgede konumlandırıldı. Ayrıca, kütüphane ve gençlik merkezi de yapıldı.

Yorumlar (0)