Yozgat'ta çiftçiler yana yakıla tırpancı arıyor! Maaş 45 bin lira

Tırpan ile yeşil mercimek hasadı yapacak işçi bulmakta zorlanan Yozgat'taki çiftçileri zor günler bekliyor. Sıcak ve rüzgar nedeniyle bu yıl mercimeğin hastalandığını, verimin düşeceğini söyleyen çiftçiler, yana yakıla tırpancı aramaya başladı. Makine ile hasat yapmanın maliyetini karşılayamayan çiftçiler, günlüğü bin 600 liradan işçi arıyor.

TARIM 01.07.2024, 11:49 01.07.2024, 18:04 Hakan Öksüz
Yozgat'ta çiftçiler yana yakıla tırpancı arıyor! Maaş 45 bin lira

Yozgat, ülkede yeşil mercimek üretiminde önde gelen şehirlerden biri. Yozgatlı çiftçiler, yeşil mercimek hasadına başladı. Bazıları ellerinde tırpanlarla, bazıları ise makinelerle hasada girişti.

Teknolojinin gelişmesi ve makinelerin yaygınlık kazanması, tırpan yaparak geçinen işçilerin sayısını yıldan yıla azaltıyor. 30 dereceyi aşan sıcaklıklarda, ellerinde tırpanlarla çalışan işçiler, Yozgat'ta günlük bin 500 lira kazanıyor.

Ali Osman Akyol: "Makineyle biçince ürün kaybı artıyor ve çok pahalı"

Yozgat'ın Çalatlı köyünde başlayan yeşil mercimek hasadı, objektiflere yansıdı.

Kentte tırpan işçisi bulmanın bir hayli zor olduğundan dem vuran Ali Osman Akyol, "Neredeyse 16 yaşından bu yana reçberlik işindeyim. Antalya'da tatildeyken arkadaşlarım çağırdı, ben de geldim. 40 senedir tırpan işi yapıyorum. Bu sene günlüğümüz bir 500 lira, geçen sene 800 lira kadardı. Herkes yaşlandı, çok tırpancı kalmadı artık. Şu an burada tırpancılık yapan 3 kişiyiz. Bu gidişle tırpancılık sona erecek. Makineyle biçince ürün kaybı artıyor, üstelik çok pahalı. O bakıdan tırpan daha iyi." ifadelerini kullandı.

Bünyamin Ayverdi: "Tırpancı kalmayana kadar yeşil mercimek ekeceğim"

Bünyamin Ayverdi (64) ise Çalatlı köyünde tırpancılık ile uğraşıyor. 20 yaşından bu yana çiftçilik yaptığını kaydeden Bünyamin Ayverdi, "Bu sene sıcak ve rüzgar yüzünden mercimek hastalandı. Geçen sene yaptığımız üretime ulaşamayız. Tırpancı bulmak da zor artık. Bulamazsak ürün tarlada kalacak çünkü makine ile biçtirmeye imkanım yok. Tırpancı kalmayana kadar yeşil mercimek ekeceğim." dedi.

Yorumlar (0)