Urfa isotuna rakip çıktı: İtalyanlar yatırım planlarına başladı

İzmir’in coğrafi işaretli arslanlar biberi Şanlıurfa’nın meşhur isot acısına rakip oldu. Arslanlar biberini tadımlayan vatandaşlar acısının isot acısını geçtiğini söylüyor. Buna ek olarak, İtalyanlar da bu acıyı çok beğendi. İtalyanlar biberin sosunu üretmek için Torbalı Ticaret Odası başkanı ile iletişime geçtiler.

TARIM 30.06.2024, 13:29 Melina Ay
Urfa isotuna rakip çıktı: İtalyanlar yatırım planlarına başladı

İzmir'in Torbalı ilçesinde, coğrafi işaretli Arslanlar biberinin hasadı başladı. Şanlıurfa isotuna acılığıyla rakip olarak görülen bu biber, İtalyanların da ilgisini çekti. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Arslanlar biberinin acılığıyla Urfa isotuna meydan okuduklarını belirtti.

İtalyanlar biber için yatırım planlıyor

Arslanlar Mahallesi'nde yetiştirilen ve 130 yıl önce Selanik'ten getirilen Arslanlar biberi, 1 Temmuz'dan itibaren toplanmaya başlandı. Biberlerin, İtalyanlar tarafından pizzalarda kullanılmak üzere sos haline getirilmesi için bir fabrika kurulması planlanıyor. Olgun, “İtalyanlar Arslanlar biberinin sosunu üretmek için bizimle iletişime geçti. Pizzalarına acı bir tat katmak istiyorlar. Urfa isotunun tahtını sarsmak istiyoruz. Buyursunlar gelsinler, Arslanlar biberi mi, Urfa isotumu daha acı?” dedi.

Biberin hasadı başladı

Torbalı Ovası'nın bereketli topraklarında yetiştirilen Arslanlar biberi, sabah erken saatlerden itibaren toplandı. Toptan kilogram fiyatı 35-40 TL arasında değişen bu biber, genellikle pide, lahmacun ve kebap gibi yemeklerde kullanılıyor.

Arslanlar biberi, Urfa isotuna rakip mi?

Olgun, Arslanlar biberinin acılığıyla Urfa isotuna meydan okuduklarını vurguladı. “Arslanlar biberi, Urfa isotundan çok daha acı. Ağızda bıraktığı acılık, Urfa isotundan belirgin şekilde daha fazla” dedi.

Fiyatlar ve üretim süreci

Arslanlar biberi ile Urfa isotunun toptan fiyatları aynı seviyede seyrediyor. Arslanlar biberinin, Nisan ayında ekimi yapılıyor ve Eylül ayına kadar hasadı devam ediyor. Torbalı Ticaret Odası olarak, Arslanlar biberi için coğrafi işaret aldıklarını belirten Olgun, bu biberin sadece Arslanlar Mahallesi'nde yetiştiğini söyledi.

Türk biberine uluslararası ilgi

Arslanlar biberine olan ilgi uluslararası boyuta taşınıyor. İtalyanlar, biberin acı sosunu üretmek için Torbalı ile işbirliği yapma niyetindeler. “Arslanlar biberinin sosunu üretmek ve bu ürünü yurt dışına ihraç etmek istiyoruz” diyen Olgun, “İtalyanlar bu sosu pizzalarında kullanmak istiyorlar” şeklinde konuştu.

Acılığını test ederken zor anlar yaşadı

Arslanlar biberi ve Urfa isotunun acılığını test ederken zorluk yaşadığını belirten Olgun, “Arslanlar biberinin acılığı gerçekten dayanılmaz. Urfa isotundan yüzde 100 daha acı” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)