TÜRKTOB Başkanı: "Bin yıllık tohum tuzağına düşmeyin"

Medyanın son günlerde gündeme taşıdığı "bin yıllık tohum" ile ilgili haberler hakkında çiftçileri uyaran TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, Bu haberlerin bilimsel gerçekliği yok. Tarımsal pratiklerle de örtüşmüyor. Yapılan haberler, binlerce yıllık tohumlardan yapılan üretim ile ilgili yanlış algıları besliyor." dedi.

TARIM 26.06.2024, 16:56 27.06.2024, 08:34 Hakan Öksüz
TÜRKTOB Başkanı: "Bin yıllık tohum tuzağına düşmeyin"

Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, "bin yıllık tohum" haberlerinin yanıltıcı olabileceğini kaydederek çiftçilere uyarılarda bulundu.

Güler, "Bu haberlerde karakılçık, kavlıca, dallı, siyez, kara ve peygamber gibi çeşitli buğday isimlendirmeleri ön plana çıkartılıyor. Bu da yanlış bir algının beslenmesine sebep oluyor. Söz konusu tohumların dane sayıları ve verim özellikleri abartılıyor. Dolandırıcılara kanmamak gerek." ifadelerini kullandı.

"Öyle bir tohum olsaydı süper güç olurduk"

Bazı tohumların "bire 8 bin verdiği" iddiasının gerçeklerle örtüşmediğini belirten Hacı Ömer Güler, "Gerçekten de bir ekip 8 bin alacağınız bir tohuma sahip olsak süper güç oluruz. Çiftçilerimiz, hayal satan kişilere inanmasın. Hayal ekip de hasat zamanı sapla baş başa kalmayın. Söz konusu haberlerde yer alan tohum çeşitleri için 7 bin yıl öncesine gitmenize gerek yok. Gen bankalarımızda zaten tohum çeşitleri var. Bunu üretmek yasak değil ama ticari amaçla satamazsınız. Bu haberler, Türk tarımı için son derece zararlı." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)