İklim değişikliği ağaçlara zarar verdi: Beyaz sinek endişesi...

İklim değişikliklerinin fıstık ağaçlarına zarar verdiğini ifade eden Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, şu anda üreticinin en büyük endişesinin ise 'beyaz sinek' olduğunu belirtti.

TARIM 23.06.2024, 11:28 24.06.2024, 11:12 Şeyda Gül
İklim değişikliği ağaçlara zarar verdi: Beyaz sinek endişesi...

Yeşil altın olarak da adlandırılan Antep fıstığında 'var yılı' olduğunu belirten Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, bölgede 400 bin ton rekolte beklendiğini açıkladı. İklim değişikliklerinin fıstık ağaçlarına zarar verdiğini vurgulayan Yiğit, şu anda üreticinin en büyük endişesinin ise 'beyaz sinek' olduğunu dile getirdi. Beyaz sineklerin ağaçlara büyük zarar verdiğini kaydeden Yiğit, “Bu sorunların önüne geçilmemesi ilerleyen yıllarda ağaçlarda oluşacak problemler fıstıkta ciddi verim kaybına yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Yüksek rekolte beklentisi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından olması nedeniyle ’yeşil altın’ olarak adlandırılan Antep fıstığında hasada kısa süre kaldığının bilgisini veren Yiğit, bu yıl 'var yılı' olması nedeniyle 42 milyon fıstık ağacının bulunduğu bölgede 400 bin ton, Gaziantep’te ise 80 bin ton fıstık rekoltesi beklendiğini dile getirdi. Üreticilerin fıstık ağaçlarının sıcak iklim şartlarına alışık olmasından dolayı bölgede yaşanan iklim değişikliklerinin ağaçlara zarar vermesinden şikayet ettiğini anlatan Yiğit, geçen yıl fıstıkta ‘yok yılı’ olması ve soğuk hava şartları sebebiyle bölgede toplam rekoltenin 140 bin ton olarak gerçekleştiğini belirtti. Bu yıl yüksek bir rekolte beklediklerini anlatan Yiğit, geçtiğimiz yıl Gaziantep ve bölge illerde toplam 140 bin ton fıstık rekoltesi çıktığını anımsttı. “Gaziantep’te 55 bin ton fıstık rekoltesi olmuştu. Bu yıl beklentimiz çok daha yüksek. Bölgede 400 bin tonun üzerinde bir rekolte beklentimiz var” diyen Yiğit, Gaziantep’te rekolte beklentisinin de ortalama 70-80 bin ton arasında olmasını öngördüklerini kaydetti. Yiğit, “Yaşanan soğuk havalar olmasaydı bu yıl rekolte beklentimiz çok daha yüksek olacaktı” şeklinde konuştu.

İklim şartları ve beyaz sinek fıstık ağaçlarına zarar veriyor

Fıstık ağaçlarının sıcak iklim şartlarını sevdiğini ve bölgede iklim değişikliklerinden dolayı soğukların fıstık ağaçlarına zarar verdiğini söyleyen Yiğit, yaşanan iklim şartlarından dolayı ağaçlarda fıstık seyreltme ve karartma durumlarının yaşandığını, en büyük sorunlarının ise beyaz sinek olduğunu dile getirdi. Antep fıstığının bir yıl ‘var yılı’ bir yıl ‘yok yılı’ olduğuna dikkati çeken Yiğit, bu yıl fıstıkta var yılı olduğunu aktardı. “Ağaçlarda da güzel de fıstıklarımız var. İklim şartlarına göre fıstık ağaçlarımız biraz karartma ve dallardaki fıstıklarda seyreltme yaptı. Hava şartlarına göre bu durumlar yaşanır. Yine beyaz sinek sorunu yaşıyoruz” diyen Yiğit, sineklerin fıstık ağaçlarına ciddi zararları dokunduğunun bilgisini verdi. Bölgede iklim değişikliği yaşadıklarını aktaran Yiğit, “Bu yüzden fıstık ağaçları da strese giriyor. Bu sorunların önüne geçilmemesi ağaçlarda ciddi zarara yol açar ve bu da önümüzdeki yıllarda ciddi verim kaybına dönüşebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)