Dolu yağışı o ildeki tarım arazilerine zarar verdi

Adana'da şiddetli dolu yağışı tarım arazilerine büyük zarar verdi. Karpuz, domates, şeftali, kavun, biber ve mısır gibi birçok tarım ürünü bu olumsuz hava koşullarından etkilendi. Yaşanan zararlar, drone’lar aracılığıyla havadan görüntülendi.

TARIM 27.05.2024, 18:44 28.05.2024, 13:16 Melina Ay
Dolu yağışı o ildeki tarım arazilerine zarar verdi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün önceden uyardığı Adana'da, 24 ve 26 Mayıs tarihlerinde meydana gelen şiddetli yağışlar ve dolu, karpuz, kavun, şeftali, biber, mısır ve domates gibi tarım ürünlerine ciddi zararlar verdi. Dolu yağışı özellikle Seyhan, Yüreğir, Karataş, Ceyhan ilçelerinde ve Mersin'in Tarsus ilçesindeki tarlalarda büyük hasara neden oldu. Ayrıca dolu yağışının ardından merkeze bağlı Eğriağaç köyünde, bir hortum oluştu. Oluşan hortum, köydeki tarım arazilerine zarar verdi.

30 bin dönüm alan ziyan oldu

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaşanan zararın tahmini olarak 30 bin dönüm olduğunu aktardı. Doğan, "İklim koşulları değişti ve yağan dolu, kar şeklindeydi. Zarar gören alanlarda karpuz, mısır, kavun, domates ve şeftali bahçelerinde büyük miktarda hasar meydana geldi. Bölgemizde yaklaşık 20 bin dönüm arazide zarar tespit edildi. Küçük çaplı hasarları da hesaba kattığımızda bu rakam 30 bin dönümü buluyor” ifadelerine yer verdi.

“15 gün içinde hasat edilecekti”

Zarar gören çiftçilerin devletten yardım talep ettiğini vurgulayan Doğan, "Yüreğir ilçemizde hortum oluştu ancak hortumun etkisi sınırlı kaldı ve genel olarak mısırlar zarar gördü. Ancak dolu yağışı özellikle belirli noktalarda oldukça şiddetliydi. Ovadaki karpuzlar 15 gün içinde hasat edilecekti ancak artık ticari değerleri kalmadı. Bu durumda çiftçilerimiz, ya karpuzları toplayıp atacak ya da kök kısımlarını kesip tekrar gübreleme ve sulama ile açık tarla karpuzu üretecek. TARSİM kapsamında olmayan bölgelerde bu yıl özellikle büyük bir felaket yaşanıyor. Bu nedenle devletin desteklerini esirgememesini bekliyoruz” diye konuştu.

“Devletimizden destek bekliyoruz”

600 dönüm arazide domates yetiştiren çiftçi Vedat Oğuz, yaşanan felaketin ardından mağduriyetlerini dile getirdi. Oğuz, “Her şey çok hızlı bir şekilde oldu. Önce ceviz büyüklüğünde dolu yağışı, ardından ani bir sel baskını yaşadık. Dolu yağışı domateslerimize ciddi zarar verdi. Devletimizden destek bekliyoruz. En azından kredi ödemelerinin ertelenmesi veya çiftçilere ek destek sağlanması faydalı olur. Bu olay nedeniyle domates fiyatları 13 liradan 20 liraya yükseldi” dedi.

Yorumlar (0)