UEFA’dan çifte standart: Daha önce para cezası vermiş!

UEFA, siyasi ve ideolojik içerikli eylemleri genellikle para cezasıyla geçiştirirken, 2024 Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye'nin Avusturya ile oynadığı maçta Merih Demiral'ın bozkurt hareketi yapması nedeniyle kendisine 2 maçlık bir ceza verdi. İşte o kararlar…

SPOR 05.07.2024, 18:01 08.07.2024, 13:03 Buse Önder
UEFA’dan çifte standart: Daha önce para cezası vermiş!

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), A Milli Takım oyuncusu Merih Demiral'ın eliyle bozkurt işareti yapması sebebiyle başlatılan soruşturmanın savunma dosyasını UEFA'ya sundu.

Dosyada, bozkurt işaretinin Anadolu, Orta Asya ve dünya genelinde Türk kökenli halkların bin yıllık simgesi olduğunu vurgulayarak daha önce yaşanan benzer örneklerle desteklendi. Ancak UEFA, ay-yıldızlı futbolcuya 2 maçlık bir ceza verdi.

Jude Bellingham'a ertelemeli bir maç ceza

UEFA, EURO 2024 turnuvasında gol sevinci sırasında etik davranış kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle İngiliz futbolcu Jude Bellingham'a 30 bin avro para cezası ve bir UEFA müsabakasından men cezası verdi. İngiltere Futbol Federasyonu ise taraftarların çıkardığı kargaşa ve havai fişek kullanımı nedeniyle toplamda 11 bin avro para cezasına çarptırıldı.

Çetnik selamına para cezası

UEFA, Çetnik selamı olarak bilinen ve Sırp milliyetçileri tarafından kullanılan jest nedeniyle bazı Sırp futbolculara sadece para cezası uygularken, bazılarına hiç ceza vermediği eleştirileriyle karşı karşıya kaldı.

Örneğin, Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası'nda Sırbistan'ın Kosta Rika ile oynadığı maçta gol atan Aleksander Kolarov'un çetnik selamı vermesine rağmen UEFA veya FIFA'dan herhangi bir ceza almadı. Aynı şekilde, Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Sırbistan'ın Arnavutluk'u 2-0 yendiği maçta, gol sonrası Dusko Tosic'in verdiği Çetnik selamı da cezasız kaldı.

Cezasız kalmıştı

Geçen yıl yapılan Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu maçında ise Sırbistan'ın Karadağ'ı 3-1 yendiği maçta Dusan Tadic'in çetnik selamı verdiği ancak UEFA tarafından herhangi bir men cezası almadığı belirtiliyor.

Bu selam, Bosna Savaşı sırasında ırkçı Sırp çetelerinin Boşnak Müslümanları hedef aldığı ve sembolik olarak serçe ve yüzük parmaklarını kesmelerinin ardından ortaya çıkmıştı.

Putin tişörtü de para cezası aldı

Dmitry Tarasov, 2016 yılında UEFA Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe'ye karşı oynanan maçta, Vladimir Putin'in fotoğrafının bulunduğu tişört giydiği için 5 bin avro para cezası aldı. UEFA, futbolcuların maç sırasında politik veya reklam içerikli mesajları göstermeleri durumunda cezalandırılabileceğini hatırlattı.

Çift başlı kartal hareketi nedeniyle para cezası

2018 Dünya Kupası'nda oynanan Sırbistan-İsviçre maçında, İsviçre'nin galibiyetinden sonra Xherdan Shaqiri ve Granit Xhaka'nın attıkları gollerin ardından yaptıkları çift başlı kartal hareketi, FIFA'nın dikkatini çekti. Bu hareket nedeniyle Shaqiri ve Xhaka'ya ayrı ayrı 10'ar bin İsviçre frangı, takım kaptanı Stephan Lichtsteiner'e ise 5 bin İsviçre frangı para cezası verildi.

Ayrıca, maç sonrası yapılan açıklamalar ve taraftarların davranışları sebebiyle Sırbistan Futbol Federasyonu yetkililerine ve federasyona toplamda 54 bin İsviçre frangı ceza kesildi.

Sarı kurdele cezasız kaldı

Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola, Katalan bağımsızlık hareketini desteklemek amacıyla maçlarda göğsüne sarı kurdele takıyordu. Bu eylemi, hem İngiltere Premier Lig hem de UEFA Şampiyonlar Ligi'nde sergiledi. UEFA, Guardiola'nın bu tutumu nedeniyle herhangi bir ceza vermedi.

Yorumlar (0)