A Milli Takım, Avrupa Şampiyonası istatistiklerini altüst etti

A Milli Futbol Takımı, EURO 2024'te son 16 turunda karşılaştığı Avusturya'yı 2-1'lik skorla eledi. Milliler oynadığı futbol ve aldığı sonuçlarla pek çok istatistiği altüst etti.

SPOR 03.07.2024, 16:54 Hakan Öksüz
A Milli Takım, Avrupa Şampiyonası istatistiklerini altüst etti

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası son 16 turunda dün akşam Avusturya ile karşılaşan A Milli Futbol Takımı, Merih Demiral'ın golleriyle rakibini 2-1 yendi. Çeyrek final turunda Hollanda ile eşleşen ay-yıldızlılar, Türkiye'yi sevince boğdu. 

Bitiş düdüğü çaldı, oyuncular kendilerini yere bıraktı

Maçın son 30 dakikalık bölümünde Avusturya'dan büyük baskı yiyen milliler, Mert Günok'un son saniye kurtarışı ile derin bir "oh" çekti. 90 dakika boyunca ter döken Ferdi Kadıoğlu, Mert Müldür, Merih Demiral, Kaan Ayhan, Barış Alper Yılmaz ve Abdülkerim Bardakcı, hakemin bitiş düdüğünü çalmasının ardından kendilerini yeşil zemine bıraktı.

Milliler 114,3 kilometre mesafe katetti

Saha içinde olduğu kadar yedek kulübesinde ve tribünde de büyük sevinç yaşandı. Milli takımın maçta birçok rekoru alt üst ettiği görüldü. Ay-yıldızlıların, karşılaşma boyunca 114,3 kilometre mesafe katettiği kaydedildi. 

Merih Demiral'dan 40 sene sonra bir ilk

Merih Demiral attığı 2 golle millileri galibiyete taşırken, uzun yıllardır gerçekleşmeyen bir başarıyı da elde etti. 40 yılın ardından Avrupa Futbol Şampiyonası'nda ilk defa bir defans oyuncusu, 2 gol attı. 

Son olarak 1984 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Fransız Jean-François Domergue, Portekiz'e karşı aynı başarıyı elde etmişti. Fransa'nın defans oyuncusu Lilian Thuram ise 1998 Dünya Kupası'nda Hırvatistan'ı 2-1 yendikleri maçtaki golleri atmıştı. 

Arda Güler, Wayne Rooney ve Ronaldo'nun izinde

A Milli Futbol Takımı'nın 19 yaşındaki yıldızı Arda Güler, turnuva tarihine geçti. Merih Demiral'ın ikinci golünde ortayı kesen Arda, 20 yaşından küçük olup da Avrupa Futbol Şampiyonası'nda gol ve asist üreten üçüncü futbolcu oldu. İngiliz Wayne Rooney ve Portekizli Cristiano Ronaldo, 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda bu başarıyı tekrarlamıştı.

Savunma rekoru: 56 tehlikeyi uzaklaştırdık

Avusturya, özellikle maçın son bölümünde millilerimizin kalesinde büyük baskı kurdu. A Milli Takım, Avusturya'nın oluşturduğu 56 tehlikeyi uzaklaştırarak Avrupa Futbol Şampiyonası'nda bu istatistikte rekor kırdı. Merih Demiral, tek başına 17 tehlikeyi uzaklaştırdı. 

Ferdi Kadıoğlu'nun yıldızı parlıyor

Ferdi Kadıoğlu, takımın turnuvadaki en etkili silahlarından biri oldu. Turnuvada toplamda 28 ikili mücadeleyi kazanan Ferdi Kadıoğlu, 11 şut pası verdi ve 10 top kaptı. 5 kez rakiplerini çalımlayan Kadıoğlu, 7 pas arası yaptı.

Mert Günok kalede devleşti

Avusturya maçında kalede devleşen Mert Günok, futbol otoritelerinin övgüsünü topladı. Baumgartner'in son dakikadaki kafa topunu inanılmaz bir refleksle kornere çelen 35 yaşındaki kaleci, yüzde 80'lik kurtarış yüzdesi ile A Milli Takım tarihine geçti. 

Kurtarış yüzdesi rekoru Rüştü Reçber'de

Mert Günok, bu yüzde ile birlikte Rüştü Reçber'den sonra Avrupa Futbol Şampiyonası'nda bir maçta en çok kurtarış yüzdesine sahip file bekçisi oldu. Rüştü Reçber, 2000 Avrupa Şampiyonası'nda bir maçta yüzde 85'lik kurtarış yüzdesine ulaşarak rekorun sahibi olmuştu.

A Milli Takım, 4 maçın 3'ünde galip geldi

A Milli Takım, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda çıktığı 4 maçta 3'ünden galibiyetle ayrıldı. Gürcistan, Çekya ve Avusturya'yı yenen ay-yıldızlılar, Portekiz'e mağlup oldu. Böylece milliler, galibiyet istatistiğinde EURO 2024'ün en başarılı üçüncü takımı oldu. İspanya, oynadığı 4 karşılaşmayı da kazanarak zirvede yer aldı. Almanya, çıktığı 4 maçın 3'ünde galip geldi ve birinde berabere kaldı. 

Turnuvanın en golcü takımları

Öte yandan ev sahibi Almanya, attığı 10 golle turnuvanın en golcü takımı oldu. İspanya 9 golle ikinci sırayı aldı. Türkiye, Avusturya, İsviçre ve Hollanda ise 7'şer gol attı.

Yorumlar (0)