Özgür Özel’den emekli maaşı tepkisi: ‘Hakkımızı almaya ant içiyoruz’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Kocaeli’de düzenlediği ‘Emek Mitingi’nde konuştu. Emekli maaşı hakkında eleştirilerde bulunan Özel, “Bu mücadeleyi başlatıyoruz ve hakkımızı almaya ant içiyoruz” dedi

SİYASET 30.06.2024, 22:10 01.07.2024, 01:20 Buse Önder
Özgür Özel’den emekli maaşı tepkisi: ‘Hakkımızı almaya ant içiyoruz’

CHP, Gebze ilçesinde düzenlediği 'Emek Mitingi'ni bugün Genel Başkan Özgür Özel’in katılımıyla gerçekleştirdi. Mitingde, Özel’e genel merkez yöneticileri, belediye başkanları, milletvekilleri, il ve ilçe başkanları ile çok sayıda vatandaş eşlik etti.

‘Her seferinde uyardık’

Mitingde konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hükümete seslenerek, “Yerel seçimlerden bu yana Türkiye genelinde çeşitli mitingler düzenleyerek sesini duyuramayanların sesi olmaya çalışıyoruz. Eğitim mitingi, emekli mitingi, çay mitingi ve buğday mitingi gibi birçok etkinlik gerçekleştirdik ve her seferinde uyardık. Temmuz ayı yaklaşıyor, hayat pahalılığı ve enflasyon halkı eziyor” ifadelerini kullandı.

“Asgari ücretlilere ve emeklilere enflasyon zammını ve refah payını vermek, işçinin hakkını teslim etmek, vergide adaleti sağlamak zorundasınız” şeklinde konuşan Özel, “Bunu yapmazsanız biz meydanlara çıkarız dedik. Ancak dinlemediler, sokaklar bizimdir, meydanlar bizimdir” ifadelerini kullandı.

‘Gelir adaletsizliği zirvede’

Özel, gelir adaletsizliğine de dikkat çekerek, gelir adaletsizliğinin zirve seviyelere ulaştığını belirtti.

“Türkiye’de en zengin yüzde 20, ülkenin tüm paralarının ve varlıklarının yüzde 81’ini elinde tutarken, en yoksul yüzde 20 ise sadece yüzde 0.5’ini alıyor” diyen Özel, “İşine gelince ‘Dedelerimiz Çanakkale’de yan yana yatıyor’, ‘Hepimiz aynı gemideyiz’, ‘Birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var’ diyorlar. Savaşta, askerde, emekte bu insanlar var ama bölüşürken yok” ifadelerini kullanarak hükümeti eleştirdi.

Türkiye’nin en zengin yüzde 20’sinin, 32 bin dolar milli gelirle yaşarken, en yoksul yüzde 20’nin, 3 bin 600 dolar gelirle geçindiğini belirten Özel, bir ülkenin böyle birlik olamayacağını belirterek, ‘Hakkımızı almadan durmayacağız, söke söke alacağız’ diyoruz” dedi.

‘CHP iktidarında her emekli en az 1,5 asgari ücrete kavuşacak’

Emeklilerin durumuna da değinen Özel, “AK Parti iktidara geldiğinde en düşük emekli maaşı 1,5 asgari ücret düzeyindeydi, bugün 0.6 asgari ücret seviyesine düştü. Bu düzen büyük bir yoksulluk ve açlık getirdi. CHP iktidarında her emekli en az 1,5 asgari ücrete kavuşuncaya kadar durmayacağız. Hep beraberiz, hep beraber başaracağız” dedi.

‘AK parti döneminde Türkiye, Hollanda kadar toprağını kaybetti’

Çiftçilerin zor durumda olduğunu belirten Özel, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Çiftçiler, milletin efendisidir’ dediği çiftçiler çok zor durumda. Maliyetler iki katına çıkmış, ürünlerine verilen fiyatlar masraflarını bile karşılamıyor. Tarlalar ipotekli ve teker teker satılıyor. AK Parti döneminde Türkiye, Hollanda kadar ekilir-dikilir arazi kaybetti. 500 bin çiftçi tarımı bıraktı. Tarımla uğraşan gençlerin üçte biri maaşlı bir iş arıyor” ifadelerini kullandı.

Artık Türkiye’nin kendine yeten bir ülke olarak karnını doyurmak için ithalat yapmak zorunda olduğunu belirten Özel, “Çiftçilere verilen destek, gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i olması gerekirken, sadece beşte biri teklif ediliyor. Bu durum büyük bir gıda enflasyonuna sebep oluyor. Yaşamak için geçinmeliler, doyurmak için yaşatmalılar” şeklinde konuştu.

‘Esnafa bu zulmü reva görenler, yandaşlara servet aktarıyor’

Esnafların durumuna da değinen Özel, bir yılda işsiz kişi sayısının 1 milyon 200 bin arttığını belirtti. Geniş tanımlı işsizliğin 11 milyona ulaştığını ve resmi işsizlerin yüzde 90’ının işsizlik sigortasından yararlanamadığını vurgulayan Özel, “İşsizlerin sesi olmak, onlarla birlikte hak aramak için buradayız. Son 6 yılda 552 bin esnaf kepenk kapattı. Bu yıl 32 bin 930 esnaf iflas etti. Halk Bankası yandaşları fonlarken, esnaf kefalet kredisine faiz artışı yapıyor. Esnafa bu zulmü reva görenler, yandaşlara servet aktarıyor” dedi.

‘Türkiye'nin gri listeden çıkması başarı değil, utançtır’

Türkiye’nin gri listeden çıkarılması hakkında da konuşan Özel, “İktidar, Türkiye’nin gri listeden çıkmasını büyük bir başarı gibi anlatıyor. Sanki bizi gri listeye sokan İsmet Paşa’ymış gibi. Gri liste Yemen, Suriye, Çad gibi ülkelerin bulunduğu bir listedir. 3 yıldır Türkiye’yi orada tutmak utanç meselesidir. Bunu başarı gibi anlatanlara yazıklar olsun” dedi.

‘Yüzde 38 elektrik zammı gelecek’

Elektriğe gelmesi beklenen yüzde 38 zam ile birlikte her şeye zam geleceğini vurgulayan Özel, “Sadece asgari ücretliye zam vermemeye çalışan bir anlayış var. Eğer enflasyonla mücadele alın terini, parasını ödememek ile olacaksa yazıklar olsun öyle mücadeleye. Asgari ücrete en az enflasyon kadar zam istiyoruz ve 25 bin liranın altındaki asgari ücreti kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

Özel, “Sizin hakkınızı kazananlara, krizi fırsata çevirenlere, o paraları teker teker alacağız ve bu ülkede adaleti getireceğiz. Milletin bıçak kemiğine dayandı. Artık kemer sıkmayacağız, hakkımızı alacağız” ifadelerini kullanarak, halka meydanlardan seslendiklerini belirtti. ‘Geçinemiyoruz’ diyenler için “Ya geçim ya seçim” diye konuştu.

‘Hakkımızı almaya ant içiyoruz’

Mücadeleye devam edeceklerini belirten Özel, “1999’da çıkan bir yasa ile EYT sorunu yaratıldı, büyük mücadelelerle çözülmeye çalışıldı ama şimdi 1 gün geç kaldı diye ‘17 yıl çalışsın’ diyenler var. Emekli olurken kısmi emeklilik yapmadılar, mağdur ettiler” ifadelerini kullandı.  

Vergide adalet sağlanana kadar, çok kazanan çok, az kazanan az vergi verene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirten Özel,  “Bu mücadeleyi başlatıyoruz. Bundan sonra nereye çağrılırsak koşa koşa gitmeye, meydanları doldurmaya, sokakları aşındırmaya ve hakkımızı almaya ant içiyoruz” dedi.

Yorumlar (0)