Devişoğlu’ndan normalleşme tepkisi: ‘Cumhurbaşkanlığı sistemini terk edin’

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, TBMM'de partisinin grup toplantısında iktidar ve ana muhalefeti eleştirerek, Türkiye'nin normalleşmesi için öncelikle yargı, emniyet, jandarma ve devletin diğer kurumlarındaki cemaat yapılanmalarının ortadan kaldırılması, Cumhurbaşkanlığı sisteminin terkedilmesi ve hukukun üstünlüğünün tekrar sağlanması gerektiğini vurguladı.

SİYASET 05.06.2024, 11:19 Buse Önder
Devişoğlu’ndan normalleşme tepkisi: ‘Cumhurbaşkanlığı sistemini terk edin’

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde partisinin grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında iktidar ve ana muhalefeti eleştiren Dervişoğlu, Türkiye'de normalleşmenin ancak belirli şartlar altında gerçekleşebileceğini vurguladı.

Dervişoğlu, yargı, emniyet, jandarma ve devletin tüm kurumlarında cemaat yapılanmalarının tamamen temizlenmesi gerektiğini belirterek, "Yargıda, emniyette, jandarmada ve devletin tüm kurumlarından cemaatleri söküp atın, Cumhurbaşkanlığı sisteminden vazgeçin, hukukun üstünlüğünü yeniden tesis edin, öyle normalleşelim" dedi.

Milletvekili transferleri ve "Güneş Motel" eleştirisi

Partisinden istifa eden milletvekillerine de değinen Dervişoğlu, bugüne kadar partiden ayrılıp başka partilere katılan milletvekilleri hakkında olumsuz konuşmadıklarını, ancak son yaşanan gelişmelere tepki gösterdi. "Onlarca liyakat sahibi arkadaşımız sorumluluk beklerken, biz bu sorumluluğu taşıyamayacak kişilere makam vermişiz" diyen Dervişoğlu, milletvekili transferlerinin "Güneş Motel" pazarlıklarını aratmayacak bir şekilde, siyasi ahlaktan yoksun olarak gerçekleştirildiğini ifade etti.

Dervişoğlu, partiden ayrılan milletvekillerinin yerel seçimlerde yaşanan olayları gerekçe göstererek kendilerini haklı çıkarmaya çalıştıklarını söyledi ve "Utanın beyler utanın! Bir milletvekilinin partisi ile bağını koparmadan başka bir partinin kapısında istikbal dilenmesi ne kadar ayıpsa, bir siyasi parti genel başkanının böyle bir işe çanak tutması da aynı derecede ayıp ve utanç vericidir" dedi.

‘İktidar Türkiye’yi ilerletemiyor’

Konuşmasında normalleşme şartlarına da değinen Dervişoğlu, kamu yönetiminde liyakatsiz kişilerin mülakatlarda tercih edilmesine son verilmesi gerektiğini belirterek, "Türk milletinin el ele kurduğu bu Gazi Meclisi çalışır duruma getirin, öyle normalleşelim. Cumhurbaşkanlığı sisteminden vazgeçin, hukukun üstünlüğünü yeniden tesis edin, normalleşelim" dedi.

Dervişoğlu, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştirerek, "En tepede tek adam, altında ise onlarca yüzlerce küçük adamcıklarla Resmi Gazetede yayımlanan kararnameyle yeni adamcıklar ortaya çıkarken, sokakta çetelerin, piyasada baronların fink attığı yerde biz asla figüran olmayacağız" ifadelerini kullandı. Ayrıca, iktidarın Türkiye'yi artık ilerletemeyeceğini savundu.

Küçükçekmece'de çöken bina

Dervişoğlu, Küçükçekmece'de bir binanın çökmesi olayına da değindi. Olayda insanların hayatını kaybettiğini belirten Dervişoğlu, iktidarın ve medyanın bu tür olayları "münferit" olarak değerlendirmesini eleştirdi. "Bu münferit değil, müteselsil bir olaydır. Binanın 1,5 katının sonradan eklendiğini ve inşaatta deniz kumu kullanıldığını öğrendik. Affedilen cinayet silahları" dedi.

Güneş Motel olayı nedir?

Güneş Motel, 1970'lerin ikinci yarısında birçok Türk filmine ev sahipliği yapmış, İstanbul Florya'da ünlü bir oteldi. Türk siyaseti açısından önemi ise dönemin CHP Lideri Bülent Ecevit'in hükümet kurabilmek için Adalet Partisi'nin milletvekilleri ile transfer görüşmelerini Güneş Motel'de yapmasından kaynaklanıyor. İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, partisinin grup toplantısında, partisinden istifa edip CHP'ye geçmesi beklenen milletvekilleri için Güneş Motel olayına atıfta bulunarak tepki gösterdi.

Yorumlar (0)