Davutoğlu: Esad ile bir şartla görüşürüm!

Bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, göçmenlerin geri gönderilmesi için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmek gerektiğini söyledi. Esad ile görüşebileceğini belirten Davutoğlu, bunun için bir şartın yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti. İşte Davutoğlu'nun öne sürdüğü o şart...

SİYASET 20.10.2022, 11:08 21.10.2022, 08:53 Hakan Öksüz
Davutoğlu: Esad ile bir şartla görüşürüm!

Suriye'deki iç savaş nedeniyle milyonlarca göçmenin Türkiye'ye sığınması, siyaset arenasında tartışmalara yol açtı. 2023 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken siyasi partilerin başlıca gündem maddelerinden biri de göçmenlerin ülkelerine gönderilmesi için nasıl bir politikanın uygulanacağı oldu. Başta Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ olmak üzere birçok siyasi parti, Suriyeli göçmenlerin ülkelerine gönderileceği vaadinde bulundu.

"Esad ile görüşmek gerekiyor"

Suriyeli göçmenlerin Türkiye'den gönderilmesi konusuna ilişkin bir açıklama da Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Suriye'de iç savaşın başladığı dönemde Dışişleri Bakanı olan Davutoğlu, konuya ilişkin görüşlerini, bir televizyon kanalının canlı yayınında açıkladı. Davutoğlu, göçmenlerin geri gönderilmesi için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmek gerektiğini vurguladı. 

"Önce 2015 tarihli BMGK kararı uygulanmalı"

Programda kendisine yöneltilen bir soru üzerine Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşebileceğini kaydeden Davutoğlu, bu görüşme için bir şart öne sürdü. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından imzalanan 2015 tarihli kararın uygulanması durumunda görüşmeyi yapabileceğini söyleyen Davutoğlu, "O kararda Çin ve Rusya'nın da imzası vardı." dedi.

"Onlar kabul ederse ben de görüşürüm"

Bahsini ettiği BMGK kararının bağlayıcı mahiyette olduğunun altını çizen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Bu karar, mültecilerin geri dönebilmesi için Suriye'de bir geçiş hükümetinin kurulması gerektiğini bildiriyor. Bu geçiş hükümeti, Suriye'deki tüm unsurları barındırmalı. Kurulan geçiş hükümetinin denetiminde mültecilerin geri dönüşü sağlanmalı. Kurulacak geçiş hükümeti bunu kabul ederse ben de görüşmeye hazırım." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)