Uzun süre güneşte kalmak kanser riskini arttırıyor

Uzun süre güneşte kalmanın kanser riskini arttırdığını söyleyen Doç. Dr. Mustafa Tosun, ““Krem tercihinde bilindik markalar tercih edilmeli. İnternette satılan sahte kremlere dikkat edilmeli” dedi.

SAĞLIK 05.07.2024, 20:21 08.07.2024, 13:19 Şeyda Gül
Uzun süre güneşte kalmak kanser riskini arttırıyor

Her yıl olduğu gibi bu yıl da güneşin dik geldiği ve UV ışınlarının en yoğun olduğu yaz mevsiminde, güneş kremi kullanımında ciddi artış yaşanmasıyla birlikte uzman isimden önemli açıklamalar geldi.  Piyasadaki sahte kremlere karşı vatandaşı uyaran Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tosun, “Krem tercihinde bilindik markalar tercih edilmeli. İnternette satılan sahte kremlere dikkat edilmeli” dedi.

Deri kanserinde artış gözlendi

Çocukların güneşe fazla maruz kaldıklarında oluşan güneş yanıklarının ilerleyen dönemlerde kansere neden olabileceğini vurgulayan Tosun, güneşle birlikte son yıllarda deri kanserinin de arttığını dile getirdi. Güneşin deri kanserine etkisi, güneşe bağlı lekelenmeler, hem de güneşe bağlı yaşlanma gibi yan etkiler gözükebildiğini anlatan Tosun, kış aylarında da güneşten korunmak önemli olduğunu aktardı. Fakat yaz aylarında güneşten korunmanın önem arz ettiğini vurgulayan Tosun, güneş ışınlarının dünyamıza saat sabah 10.00 ile 16.00 arasında dik açıyla ulaştığını belirtti. Bu saat aralığında mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması gerektiğini anlatan Tosun, “Dışarı çıkıldığı takdirde ise çıkmadan yarım saat önce güneş kremi kullanılmalı ve her üç saatte güneş kremi tazelenmeli. Çünkü güneş kremlerinin belli bir koruma süresi var” değerlendirmesinde bulundu.

Güneş kremlerinde dermokozmetik markalar önemli

Yaşlılar ve çocukların güneşten kendilerini korumaları gerektiğinin bilgisini veren Tosun, özellikle çocukların güneşe fazla maruz kaldıklarında oluşan yanıkları ilerleyen dönemlerde kansere neden olabildiğini söyledi. Güneş kremlerinde dermokozmetik markaların önemli olduğunu ifade eden Tosun, internette satılan sahte kremlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. “Tabii bununla birlikte cilt tipine uygun krem seçimi de bir hayli önemli. Güneş kremleri D vitamini sentezini engellemez. Güneş yanığı olduktan sonra bizim önerdiğimiz kremler kullanılmalı” diyen Tosun, halk arasında bilinen yoğurt ve buz sürme durumunun ortaya beklenmeyen sonuçlar çıkartabileceğini ifade etti.

Yorumlar (0)