Sağlık Bakanlığı’ndan cilt kanseri uyarısı: 11.00-15.00 saatleri arasına dikkat!

Türkiye’nin büyük bölümünde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, Sağlık Bakanlığı’ndan uzun süre güneşe maruz kalan vatandaşlar için cilt kanseri tehlikesine karşı uyarı geldi. Bakanlık yetkilileri güneşin yoğun olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıda bulunmaktan kaçınılması gerektiği çağrısında bulundu.

SAĞLIK 28.06.2024, 12:54 Hanife
Sağlık Bakanlığı’ndan cilt kanseri uyarısı: 11.00-15.00 saatleri arasına dikkat!

Sağlık Bakanlığı, güneşin zararlı etkilerinden korunma konusunda vatandaşları uyardı.

Yapılan açıklamada, bozulan çevresel faktörlerin de etkisiyle son yıllarda cilt kanserlerinde artış gözlenebileceğini bildirdi.

Bakanlık yetkilileri, cilt kanserlerinin; bazal hücreli karsinom (BHK), skuamöz hücreli karsinom (SHK) ve melanom olmak üzere başlıca üç türde görüldüğünü belirterek, en yaygın türlerinden olan BHK ve SHK’ın, genellikle güneşe maruz kalan bölgelerde oluştuğu, Melanom’un ise cilt kanserlerinin en tehlikeli türü olarak bilindiğinin altı çizildi.

Yetkililer, erken teşhisin cilt kanserinde hayati önem taşıdığına dikkati çekerek, vatandaşlara ciltlerini düzenli kontrol etme alışkanlığı geliştirmeyi öneriyor.

Ciltte yeni leke, mevcut benlerde veya çillerde değişiklikler olduğunun fark edilmesi durumunda doktora başvurulması gerektiği uyarısı yapıldı.

Vücuttaki benlerin genellikle zararsız olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bu benlerden birinin farklı görünmesi veya 25 yaşından sonra yeni bir benin ortaya çıkması durumunda doktora başvurulması önerisinde bulunuyor.

11.00-15.00 Saatleri Arasına Dikkat

Bakanlık yetkilileri, cilt kanserlerinden korunmak için alınması gereken önlemleri ise şu şekilde sıraladı:

  1. Güneşe maruz kalma süresi azaltılmalı.
  2. Güneşin yoğun olduğu 11.0015.00 saatleri arasında dışarıda bulunmaktan kaçınılmalı.
  3. Açık kalan deri bölgelerine, güneşe çıkmadan 30 dakika önce güneş koruyucu krem sürülmeli ve 23 saatte bir tekrarlanmalı.
  4. Sık dokunmuş giysiler, geniş kenarlı şapkalar ve UV korumalı gözlükler kullanarak cilt korunmalı.
  5. Güneşten korunmanın en basit ve etkili yollarından birinin gölge olduğunu belirten yetkililer, bu nedenle gölgede durulmasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yetkililer, özellikle yaz aylarında vatandaşların bu önlemleri almasının cilt kanseri riskini önemli ölçüde azaltacağını belirtti.

Yorumlar (0)