Lezzetli ve şifalı: İşte kirazın bilinmeyen faydaları…

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan kiraz, sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da dikkat çekiyor. İşte kirazın bilinmeyen 7 sağlık faydası...

SAĞLIK 25.06.2024, 18:39 26.06.2024, 16:35 Buse Önder
Lezzetli ve şifalı: İşte kirazın bilinmeyen faydaları…

Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kiraz, tezgahlardaki yerini aldı. Tadıyla damakları şenlendiren bu lezzetli meyve, içerisinde barındırdığı vitaminler sayesinde sağlık açısından da birçok fayda sağlıyor.

Kiraz, hastalıkların tedavisinde bile kullanılabilecek kadar güçlü bir meyve olarak dikkat çekiyor. Üstelik kilo almaktan endişe duyanlar için de kiraz oldukça sağlıklı bir seçenek! Peki, kiraz kaç kalori? Kirazın faydaları nelerdir? Kiraz hangi vitaminleri içerir? Kiraz hangi hastalıklara iyi gelir? Kiraz yağ yakar mı? Bu soruların yanıtlarını Diyetisyen Ferdi Öztürk verdi. İşte kirazın hiç duymadığınız 7 şifası...

1. Vitamin ve mineral deposu

100 gram kiraz, ortalama 14-15 adet kiraza denk gelir ve yaklaşık 65 kalori içerir. A vitamini, potasyum ve lif açısından zengin olan kiraz, aynı zamanda yüksek antioksidan içeriğiyle de dikkat çeker. Bu özellikleriyle vücudun ihtiyaç duyduğu birçok besin öğesini sağlar.

2. Gut hastalığının tedavisinde etkili

Gut hastalığı, kandaki yüksek ürik asit seviyelerinden kaynaklanır ve özellikle ayak başparmağı gibi eklemlerde ağrı ve şişkinliğe yol açar. Kiraz, kanda yüksek olan ürik asidin atılmasına ve dengelenmesine yardımcı olarak gut hastalığının tedavisinde önemli bir rol oynar.

3. Böbrek sağlığını korur

Kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum oluşturmasını önler ve oluşmuş olan kumların daha rahat atılmasına yardımcı olur. Bu sayede böbrek sağlığını korur ve böbrek rahatsızlıklarını önler.

4. Bağışıklığı güçlendirir

Antioksidan bakımından zengin olan kiraz, fitokimyasallar içerir. Bu özellikleri sayesinde iltihabi reaksiyonları önler, vücut şişliğini ve ödemi azaltır. Böylece enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

5. Kabızlığa iyi gelir

Lif açısından zengin olan kiraz, sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık ve şişkinlik gibi problemlerin çözülmesine yardımcı olur. Düzenli kiraz tüketimi, sağlıklı bir sindirim sistemi için önemlidir.

6. Yağların depolanmasını önler

Obezite tedavisinde önemli bir yeri olan kiraz, fitokimyasal içeriği sayesinde lipit metabolizmasını düzenler. Diyetlerde mutlaka yer alması gereken kiraz, depo yağların azaltılmasına, kan şekerinin dengelenmesine ve insülin direncinin kırılmasına yardımcı olur. Ara öğünlerde tüketilecek 10-15 adet kiraz, kilo kontrolüne büyük destek sağlar.

7. Vücuttaki nikotini atar

Sigara içenlerde nikotin hızlıca akciğerlere ulaşarak kana karışır ve bağımlılık yapar. Günde 1 porsiyon kiraz, vücuttaki nikotinin atılmasına yardımcı olur. İçeriğindeki flavonoidler sayesinde hücre duvarının zarar görmesini engeller ve vücuttaki zehri temizler.

Yorumlar (0)