Evde, arabada, işyerinde klima kullananlar dikkat! Yanlış kullanım zatürre edebilir

Havaların ısınmasıyla artan klima kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, klima kullanımında dikkat edilmesi gerekenlere karşı uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 20.06.2024, 17:44 Şeyda Gül
Evde, arabada, işyerinde klima kullananlar dikkat! Yanlış kullanım zatürre edebilir

Hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerine çıkmasıyla birlikte klima kullanımlarında artış yaşanmaya başladı. Klimaların kullanımı konusunda dikkatli olunmasını öneren Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, özellikle uyku sırasında klima kullanımı hakkında uyarıda bulundu. Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının uyku sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Öztürk, “İdeal uyku ortamının sıcaklığı 19-22 derece arasında olmalı. 19 dereceden soğuk ve 22 dereceden sıcak olduğunda uyku kalitesi etkilenmektedir” ifadelerini kullandı.

Yanlış kullanıma dikkat

Sıcaklardan korunmak ve serinlemek amacıyla klima kullanımının yaygınlaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, özellikle yatak odalarına konulan klimaların 16-17 derecelerde değil, en düşük seviye olarak 20 derece civarında çalıştırılmasının uyku sağlığı açısından daha uygun olacağını dile getirdi. Yatak odasında klima kullanmak yerine dolaylı yoldan faydalanmayı tavsiye eden Prof. Dr. Öztürk aslında yatak odasında klima bulundurmayıp diğer odalardaki klimadan dolaylı faydalanmanın daha sağlıklı olanı olduğunu savundu. Açık klimaya karşı uyumanın pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini dikkati çeken Prof. Dr. Öztürk, “Vatandaşlar bu yaz sıcağında hasta olabilirler” şeklinde konuştu.

Aşırı soğuğun etkisiyle enfeksiyon hastalıkları görülebilir

Klima filtreleri konusunda da hatırlatmada bulunan Prof. Dr. Öztürk, iyi temizlenmemiş klima filtrelerinden mikrop kapabilme riski bulunduğunun altını çizdi. Aynı zamanda aşırı soğuğun etkisiyle enfeksiyon hastalıkları görülebileceğini anlatan Prof. Dr. Öztürk, hareket sistemine ilişkin rahatsızlıklar, adale krampları, boyun ve omuz tutulmaları meydana gelebildiğini anlattı. Birdenbire soğuyan kas gruplarında spazm olabildiğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk , “Bademcik iltihabı, boğazı üşütme ya da daha ağır durumlarda zatürreye kadar gidecek durumlar olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Uyku öncesinde klima çalıştırılmalı

Uyku öncesinde klimanın bir süre çalıştırılmasını öneren Prof. Dr. Öztürk, oda serinlediğinde kapatılmasını ve sonrasında uykuya geçilmesi önerisinde bulundu.

Yorumlar (0)