Canan Karatay’dan ‘Huzursuz Bacak’ sendromu yaşayanlara altın bilgiler!

Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, huzursuz bacak sendromunun her 20 yetişkinden birini etkilediğine dikkat çekti. Uzman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu sendromun temel sebebinin vücuttaki minerallerin yetersizliği olduğunu" belirtti ve tedavi yöntemlerini açıkladı.

SAĞLIK 26.06.2024, 12:37 26.06.2024, 13:27 Melina Ay
Canan Karatay’dan ‘Huzursuz Bacak’ sendromu yaşayanlara altın bilgiler!

Canan Karatay, huzursuz bacak sendromuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Karatay, “Gece uyurken özellikle ayaklarda kasılma, ağrı, kramp veya titreme gibi belirtilerle kendini gösteren bu durum, günümüzde huzursuz bacak sendromu olarak adlandırılıyor. Bunun temel nedeni genellikle magnezyum minerali eksikliğidir” ifadelerine yer verdi.


“Mineral eksikliğinden kaynaklanıyor”

Bu sendromun temel sebebinin vücuttaki tüm minerallerin eksik olmasından kaynaklandığını aktaran Karatay, “En önemli nedenlerinden biri kan şekeri ve insülinin eksik olması. Şeker hastalarında da çok görüyoruz. Şeker hastası olmasa da karaciğeri yağlı olan kişilerde de görülüyor. Çünkü karaciğer yağlanması başladığı zaman vücuttaki bütün hormonal denge de altüst oluyor. Şeker ve insülin yüksekliği yalnız magnezyumu değil bütün mineralleri idrarla, terlemeyle, ağlamayla dışarı atıyor” dedi.

“Nöropatinin bir belirtisi”

Karatay, huzursuz bacak sendromunun şeker hastalığının neden olduğu nöropatinin bir belirtisi olduğunu belirtti. Şekerin sinir ve damarlarda tahribata yol açtığını vurgulayan uzman, bunun diyabetik nöropati olarak adlandırıldığını söyledi. Ayrıca sendromun nedenlerinden birinin vitamin eksiklikleri, özellikle B12 vitamini olduğunu belirtti. Şeker hastalarında B vitaminlerinin genellikle eksik olduğunu ve bu vitaminler olmadan şeker metabolizmasının düzene giremeyeceğini ifade etti.

“Göbekte yağlanma varsa potansiyel şeker hastası olur”

Karatay, açlık kan şekerinin normal ya da düşük çıkmasına rağmen göbek bölgesinde yağlanma varsa kişinin potansiyel olarak şeker hastası olabileceğini, bu durumun kilolu olmayan kişilerde, gençlerde ve çocuklarda da sıkça görüldüğünü söyledi. Bu durumun, özellikle B ve C vitaminleri eksikliği ile başlayan bir süreç olduğunu ve ayrıca D, A, E, K vitaminleri ile mineral eksikliklerinin de belirtisi olabileceğini belirtti.


Herkesin acısı farklı seviyede olabiliyor

Canan Karatay karşılaştığı vakalar doğrultusuna, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu konuda gözlemlediğim şu ki; bazıları hafif bir durumla karşılaşırken, diğerleri kramp ve uyuyamama sorunları yaşayabilirler. Ben, iç hastalıkları ve kalp uzmanı olarak, hastalarımdan gelen bu tür şikayetler üzerine konuşuyorum. Hastalıkların bütün yönlerini görebilecek bilgiye sahibim. Örneğin, kalp hastalıkları gibi durumlarda kullanılan idrar söktürücü ilaçlar vücuttan magnezyum, potasyum ve diğer mineralleri atabilir. Her hücremizin mineral ihtiyacı olduğunu unutmamak önemlidir.”

“Mineralden yoksunda kasılmalar görülebilir”

Sinir sisteminin mineraller olmadan düzgün çalışmayacağından bahseden Karatay açıklamasını, “Hastalarımızı tuzsuz bırakıyoruz ve ardından vücuttan tuz atılmasını sağlayacak ilaçları öneriyoruz. Ancak bu süreçler aslında vücuttaki dengeyi bozabilir. Minerallerden yoksun kalan bir vücutta kasılmalar ve rahatsızlıklar görülebilir. Hastalar, ‘Huzursuz bacak sendromum var ve magnezyum alınca biraz hafifliyor’ diyorlar. Gerçekten de magnezyum ve potasyum, hücre içinde bulunan hayati minerallerdir” şeklinde sonlandırdı.

Yorumlar (0)