Canan Karatay uyardı: O hastalıkların en büyük sebebi deterjan!

Prof. Dr. Canan Karatay, haşimato ve kronik tiroidit gibi otoimmün hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan faktörlerden bahsetti. İşte deterjan ve dezenfektanlara karşı uyarıda bulunan Karatay'ın açıklamaları...

SAĞLIK 29.06.2024, 22:04 01.07.2024, 09:36 Hakan Öksüz
Canan Karatay uyardı: O hastalıkların en büyük sebebi deterjan!

Haşimato hastalığı ile ilgili uyarılarda bulunan Prof. Dr. Canan Karatay, temizlik yaparken kullanılan deterjanın yol açabileceği zararlar hakkında konuştu. Temizlik bağımlısı kişilerin dikkatli olması gerektiğini kaydeden Karatay, "Türkiye'de klorür ve florürün yanı sıra dezenfektanlar ile deterjanlar patladı son yıllarda. Bunların vücuda girmesi, hücreler için zararlı." dedi.

Kanda "anti-TPO" değerinin yüksek çıkması neye işaret ediyor?

Yapılan kan tahlillerinde "anti-TPO" değerinin yüksek çıkmasının, bağışıklık sisteminin reaksiyon gösterdiğinin belirtisi olduğunu kaydeden Karatay, "Anti-TG dediğimiz değer de çok önemli. Kanda bu değerin yüksekliği, tiroid hormonuna karşı gelişen reaksiyonu ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

"İyottan kaçmayın, vücut için yararlı"

Florür, klorür ve bromüre dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Karatay, "Bunlar vücuda zararlı. İyodür, yani iyot ise yararlı. Otoimmün hastalıkları başlatan şey, vücuda alınan toksinlerdir. Haşimato, kronik tiroidit ve hipotiroidi gibi otoimmün hastalıklar, bu toksinler nedeniyle ortaya çıkabiliyor." dedi.

Yorumlar (0)