Bu belirtilere dikkat! İşitme kaybına neden olabilir

Kulak çınlaması ciddiye alınmazsa sonuçları ağır olabilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Mustafa Çalışkan, çınlamanın önemli bir hastalığın belirtisi olabileceğini söyleyerek, genellikle işitme kaybı nedeniyle yaşandığını aktardı.

SAĞLIK 25.06.2024, 09:46 Melina Ay
Bu belirtilere dikkat! İşitme kaybına neden olabilir

Kulak çınlaması, herhangi bir dış ses olmadan kişinin ses duyması durumudur. Bu durumun birçok farklı sebebi olabilir ve bunlar hem kulakla ilgili hem de kulak dışı faktörlerden kaynaklanabilir. Uzman Op. Dr. Çalışkan, en yaygın kulak çınlaması nedeninin işitme kaybı olduğunu belirterek, “Bu durum özellikle yaşlı bireylerde sıkça görülür. Dış kulak yolunda biriken kir, orta kulak iltihapları, kulakta sıvı birikmesi ve kulak kemiklerinde kireçlenme gibi faktörler kulak çınlamasına yol açabilir. Ayrıca, işitme sinirine baskı yapan bir tümör de çınlama nedeni olabilir” şeklinde açıklamada bulundu.

“Kulak burun boğaz bölümüne başvurulmalı”

Op. Dr. Çalışkan, "Yüksek tansiyonu olan hastalarda bazen kulak çınlaması görülebilir. Orta kulağa baskı yapan bir tümör de çınlamaya yol açabilir. Geniz eti veya bademciklerin büyük olması ya da östaki tüpünün tıkanması da çınlamaya neden olabilir. Çınlama şikayeti olan hastaların öncelikle Kulak Burun Boğaz bölümüne başvurması ve gerekli tetkiklerin yapılması gerekir" dedi.

Tanı koyulduktan sonra neler öneriliyor?

Yapılacak tetkiklerin başında işitme testi ve orta kulak basıncını ölçen testler geldiğini aktaran Çalışkan, “Gerekirse beyin MR’ı ve paranazal sinüs tomografisi de istenebilir. Özellikle yaşlılarda görülen kulak çınlaması vakalarında işitme cihazı önerilmektedir. İşitme cihazına ek olarak, dijital olarak çınlamayı baskılayan elektronik cihazlar da kullanılabilir. Tanı konulduktan sonra hastanın tedavi sürecine yönelik çeşitli önerilerde bulunulur. Bu öneriler arasında ilaç tedavisi ve cerrahi müdahaleler yer alabilir” diye konuştu.

Yorumlar (0)