Besin zehirlenmesine dikkat! Uzmanlardan öneriler

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yetkilileri, ısınan havalar nedeniyle artan besin zehirlenmesi vakalarına dikkat çekti. Besinlerdeki patojenlerin çoğalmasının önüne geçmek için ne yapmak gerekiyor? Çözdürülmüş ve terbiye edilmiş et ürünleri nasıl saklanır? İşte besin zehirlenmesini önlemek için tavsiyeler...

SAĞLIK 27.06.2024, 17:06 Hakan Öksüz
Besin zehirlenmesine dikkat! Uzmanlardan öneriler

Yaz aylarında yükselen hava sıcaklığı nedeniyle besin zehirlenmesi vakaları da artıyor. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yetkilileri, besin zehirlenmesine karşı uyarılarda bulundu. Mide ağrısı, kusma, genel halsizlik, ateş ve ishal gibi belirtilerle kendisini gösteren besin zehirlenmesi, sıcak havanın etkisiyle çoğalan nedeniyle meydana geliyor.

Kişisel faktörler, zehirlenme vakalarını ağırlaştırabiliyor

Uzmanların açıklamalarına göre besin zehirlenmeleri çoğunlukla hafif seyrediyor. Zehirlenmeye sebep olan bazı faktörlerin yanı sıra kişisel durumlar, semptomların ağırlaşmasına sebebiyet verebiliyor. Besin zehirlenmesi geçirmemek için sıcak hava şartlarında besinlerin uygun şartlarda saklanması ve zamanında tüketilmesi gerekiyor.

Çapraz bulaşma nedir?

Besin zehirlenmesi sadece yemek yeme ile bulaşmıyor. Havadan ya da taşıyıcı insanlar üzerinden sağlıklı yiyeceklere bulaşabilen mikroorganizmalar, besinlerin etkilenmesine yol açabiliyor. Buna "çapraz bulaşma" deniliyor.

Öksürme ve hapşırma nedeniyle havaya saçılan damlacıklar, mutfak tezgahları, eller, süngerler, giysiler ve çeşitli araç gereçler, çapraz bulaşmaya sebep olabiliyor. Bakteri bulaşan besinlerden sızan sıvılar, çapraz bulaşma riski içeriyor. Besinlerin güvenliğini sağlamak için uygun sıcaklıkta saklanması çok önemli. Çiğ besinler ile pişmiş besinlerin ayrılması gerekiyor.

Çiğ ve pişmiş besinler için kesim tahtaları kullanın

Besin zehirlenmesinin önüne geçmek için kişisel hijyene dikkat edilmeli. Yiyecek yapılan alanların temizliği son derece önemli. Öte yandan yiyecek yapılırken kullanılan araç gereçlerin de temiz olması gerekiyor. Çiğ besinler ile pişmiş yiyeceklerin kesim tahtaları birbirinden farklı olmalı.

Besinlerin uygun sıcaklıkta ve sürede pişirilmesi

Bozulma riski taşıyan yumurta, süt ve et gibi besinlerin uygun sıcaklıkta ve sürede pişirilmesi, mikroorganizmaların yayılması riskini azaltacaktır. Patojenlerin çoğalmasının önüne geçmek için besinleri uygun sıcaklıklarda depolamak gerekiyor. Temiz su, sterilize süt ve pastörize süt gibi güvenli duruma getirilmiş ürünlerin kullanılması önem arz ediyor.

Çözdürülmüş ve terbiye edilmiş et ürünleri nasıl saklanır?

Taze sebze ve meyveler sol suda yıkanmalı. Çiğ besinlere dokunduktan sonra ellerin 20 saniye boyunca etkili şekilde yıkanması gerekiyor. Balık, tavuk ve çiğ et ile temas eden yüzeyler ile araç gereçler, deterjanlı suyla yıkanmalı. Çözdürülmüş ve terbiye edilmiş et ürünleri, ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza edilmeli.

Yorumlar (0)