Anne adayları için 7 yaz önerisi

Anne adayları yaz aylarında hem kendilerini hem de bebekelrinin sağlıklarını korumak için pek çok şeye dikkat etmeli. Yaz aylarını rahat, güvenli ve sağlıklı geçirmek isteyen anne adayları için bazı önerilere haberimizde yer verdik.

SAĞLIK 04.07.2024, 10:47 Hakan Öksüz
Anne adayları için 7 yaz önerisi

Yaz aylarında sıcak havaya gereğinden fazla maruz kalan anne adayları, çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliyor. Gebelikte vücut ısısının artması, yaz sıcağı ile birleşince sağlık riski doğuruyor. Hem bebeğin hem de annenin sağlığını korumak için aşırı sıcaktan kaçınmak önemli. 

Günde 8-10 bardak su içmek

Anne adaylarının, yaz aylarını daha güvenli geçirmelerini sağlayacak bazı yollar mevcut. Bunlardan en çok dikkat edilmesi gereken, gün boyunca su tüketimini eksik etmemek. Zira susuz kalan vücutta kabızlık, baş dönmesi ve prematüre kasılma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Yetişkin bir birey için ortalama 8 bardak su öneriliyor, anne adayları ise bunu 10-12 bardağa çıkarabilir.

Pamuklu, bambu ve keten kumaşlar, bol giysiler

Yaz boyunca anne adaylarının üzerlerine yapışmayan, nefes alabilen giysileri tercih etmeleri öneriliyor. Pamuklu, bambu ve keten kumaşlar tercih edilmeli. Giysilerin bol ve açık renkte olması da önemli. Zira açık renkler güneş ışığını daha çok yansıtır, bu da serin kalmanızı kolaylaştırır. 

Ayakkabı seçimi

Sıcak hava nedeniyle anne adaylarında şişlik artabilir. Özellikle de yaz aylarında buna dikkat etmek gerekir. Rahat ayakkabılar giymek, kan dolaşımını da olumlu yönde etkiler. Düşmeye sebep olacak yüksek topukluları tercih etmemek öneriliyor. Yaz ayları için bileklere destek veren düz ve alçak topuklu ayakkabılar öneriliyor.

Ne tür egzersizler yapmak gerekiyor?

Hamilelerin egzersiz yaparken kendilerini fazla zorlamamaları gerekiyor. Güvenli egzersiz ilk şart. Sevdiğiniz egzersiz rutinine devam edebilirsiniz ancak bunu yaparken güvenliğinizi ön plana almanız gerekiyor. Yüzmek, açık havada yürümek, ve fazla zorlamadan yoga yapmak hem psikolojinizi hem de formunuzu korumanıza yardımcı olacaktır. 

Güneş kremi seçimi

Yaz aylarında dik gelen güneş ışınlarına maruz kalmak, pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Hem kendinizi hem de bebeğinizi zararlı UV ışınlarından korumak için güneş kremi kullanmanız önemli. Yüksek SPF'li güneş kremleri öneriliyor ancak açık bir tene sahipseniz 45 faktör güneş kremlerini tercih edebilirsiniz. 

Serinleten yiyecekler

Mevsiminde tüketilen yiyecekler, hem sağlıklı kalmanıza hem de serinlemenize yardımcı olur. Yaz mevsiminin lezzetli sebze ve meyveleri, bir yandan atıştırırken bir yandan susuzluğunuzu giderebilir. Yapraklı yeşillikler, domates, salatalık, kavun ve karpuz gibi yiyecekler, sağlıklı kalırken serinlemenizi sağlar.

Hangi böcek ilaçları, hamileler için güvenli?

Böcek kovucu ilaçlar, özellikle yaz aylarında hamileler için oldukça önemli. Anne ve bebek için zararlı olabilecek hastalıklar taşıyan böceklerden korunmak için böcek ilacı kullanılması öneriliyor. Zira hamilelik nedeniyle artan vücut sıcaklığı, deriyi sivrisinekler için daha cazip hale getiriyor. Pikaridin ve DEET içeren böcek ilaçları, gebeler için güvenli kabul ediliyor.

Kaynak: Web MD, Moreland UNM Health

Yorumlar (0)