Ağlayan bebekleri yatıştırmak için bulunan en iyi yol…

Sokakta, toplu taşıma araçlarında, akrabanızın ya da komşunuzun evinde …vb. her yerde ağlayan bir bebeğe denk gelmişsinizdir. Eğer denk gelmediyseniz muhtemelen o sizin bebeğinizdir. Bebeklerin neden ağladıkları ve ağlamalarını geçirmek için neler yapılması gerektiği her zaman merak edilmiş ve bu konuda türlü türlü çözümler üretilmiştir. Son araştırmalara göre ise bebeklerin ağlamalarını geçirmek için ‘en iyi yol ‘’ bulunmuştur. Peki nedir bu yol? Buyurun cevabı haberimizde… 

SAĞLIK 20.10.2022, 11:08 21.10.2022, 09:00
Ağlayan bebekleri yatıştırmak için bulunan en iyi yol…

Japonya ve İtalya’da yapılan araştırmalara göre ağlayan bir bebeği kucağa alarak, beş dakika boyunca yürünmesi ve daha sonra oturularak beş dakika daha kucakta tutulması tavsiye edilmektedir. Bunlardan sonra ise bebek yatırılmalıdır. 

Bu araştırma ilk olarak köpekler, maymunlar ve fareler üzerinde yapılmıştır. Daha sonra ise 21 annenin katılımı ile insanlar ile de denenmiştir.  En büyük bebekleri 7 aylık olan anneler, bebeklerin ağlamalarını; yürürken, otururken, beşikte yatırılırken ve beşikte sallar şekilde yatırırken test etmişlerdir. Araştırmanın sonucunda ise bebeklerin ağlamalarının kucakta taşındıklarından 30 saniye sonra azaldığı ve aynı zamanda kalp atışlarının da yavaşladığı tespit edilmiştir. Beşikte sallanan bebeklerin de buna benzer bir tepki gösterdikleri fakat bunun da ağlamalarını yatıştırmak için yeterli olmadığı anlaşılmıştır.



Bebekleri yatıştırma konusunda annelerin kucağında durmalarının fayda sağladığı yönünde bir inanç vardır. Bu deney göstermiştir ki bebek annenin kucağında değil ‘’taşındığı ‘’ durumda yatışmaktadır. Araştırmanın devamında yeni doğan bebekler beş dakika boyunca annelerine taşıtılmış ve % 46 ‘lık kesimi uykuya dalmıştır. Bebekler altı dakika boyunca taşıtıldığında ise %18 lik kısmı da uyuya dalmıştır.



Böylelikle taşınan bebeklerin sadece ağlamalarının kesilmediği, uyumaya başladıkları da tespit edilmiştir. Yatırılmadan önce bir müddet daha anne kucağında tutulan bebeklerin, daha az uyandığı görülmüştür. Ayrıca bu araştırma sırasında yapılan ölçümlerde; bebeklerin annelerinden ayrıldıkları anda kalp atışlarının arttığı gözlemlenmiştir. 

Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa dikkatli olmalısınız!

Bir bebeğin ağlamasına sebep olabilecek birkaç neden bunlar. Bunlar; açlık, kirli veya ıslak bebek bezi, yorgunluk, çok sıcak ya da çok soğuk olmak, sarılmak istemek … vb sebeplerdir.  Fakat bebeğiniz tüm bu ihtiyaçları giderildiği halde yine de ağlıyorsa, bu bebeğinizin bir ‘’kolik’’ olduğunu gösterebilir. Bir tür mide krampı olan kolik, bebeklerde görülen bir hastalıktır. Saatlerce süren ağlamalar da bunun en önemli belirtisidir. Bu durumda bebeğinizin sırtına ve midesine nazikçe masaj yapmak ona iyi gelecek ve gazını çıkarmasına yardımcı olacaktır.  Eğer ağlamaları yine de geçmiyorsa bebeğinizi bir doktora götürmek onun için en sağlıklı yol olacaktır. 

Yorumlar (0)