Otomotivde yeni düzenlemeler 2025'e kadar uzatıldı!

Ticaret Bakanlığı tarafından otomotiv sektörünü ilgilendiren önemli bir gelişme duyuruldu. Otomotiv sektöründeki ‘6 ay-6 bin kilometre’ ve ‘ilan kısıtlaması’ uygulamalarının süresi 1 Ocak 2025'e kadar uzatıldı.

OTOMOTİV 27.06.2024, 10:37 27.06.2024, 10:54 Melina Ay
Otomotivde yeni düzenlemeler 2025'e kadar uzatıldı!

Bakanlık duyurduğu uygulamaların 1 Ocak 2025'e kadar süresinin uzatıldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada şunlar anlatıldı:

Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasında son yıllarda yaşanan spekülatif fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerini önlemek, sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis etmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, "pazarlama ve satış kısıtlaması" getirilmiş ve ikinci el motorlu kara taşıt ticareti yapan yetkili satıcılar ile bireysellerin motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarını ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe pazarlamaları veya satmaları yasaklanmıştı. Aynı şekilde, güncel satış fiyatının üzerinde ilan yoluyla ikinci el satış yapılması da 1 Temmuz 2024'e kadar yasaklanmıştı.

Bakanlık, bu düzenlemeler çerçevesinde bugüne kadar otomobil bayileri ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası uyguladı. Bu düzenleme ve denetimlerle, sıfır taşıtların ikinci el olarak satılması yoluyla haksız kazanç elde edilmesinin önüne geçildi, sıfır taşıt arzı artırılarak gerçek ihtiyaç sahiplerinin taşıtlara ulaşması sağlandı ve otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışları engellendi.

Bu kazanımlar göz önünde bulundurularak, iki düzenlemenin de 6 ay süreyle, 1 Ocak 2025'e kadar uzatılmasına karar verildi. Bu kapsamda, yetki belgesi olan ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanlar ile bir takvim yılı içinde yetki belgesiz olarak üç veya daha fazla ikinci el motorlu kara taşıt satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay - 6 bin km düzenlemesine aykırı satışlarının noterlikler tarafından engellenmesine devam edilecek.

Ticaret Bakanlığı, bu düzenlemelerle tüketiciler lehine fiyat istikrarını sağlamak ve sektör yetkilileri için adil ve dengeli bir piyasa yapısını tesis etmek amacıyla çalışmalarını titizlikle sürdürecek ve gerektiğinde ilave tedbirler alacak.

Bakanlığın duyurduğu gelişmenin tam hali ise şu şekilde:

Yorumlar (0)