CHP lideri Özel: "Erdoğan'a partner değişikliği teklifi yaparsam..."

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, normalleşme görüşmelerinden erken seçim ihtimaline, cumhurbaşkanı adaylığından olası Erdoğan-Esad görüşmesine kadar pek çok konudaki görüşünü dile getirdi. Tek bir teklifle Cumhur İttifakı'nı dağıtabileceğini söyleyen Özel, "Erdoğan'a partner değişikliği teklif ettiğimi düşünün. İttifakları dağılır." dedi.

SİYASET 01.07.2024, 10:32 Hakan Öksüz
CHP lideri Özel: "Erdoğan'a partner değişikliği teklifi yaparsam..."

1 Mart'taki yerel seçimlerin ardından siyasete başlayan normalleşme sürecine değinen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "normalleşme dönemi bitti" şeklindeki yorumların doğru olmadığını belirtti.

"Siyasi liderlerin cenazelerde bile el sıkışmadığı bir durumu kabul edemem"

Kendi açısından normalleşme sürecinin devam ettiğini vurgulayan Özel, "Erdoğan 'bir da daha gelme' dese de giderim. Normalleşmenin maksadı, küçük tartışmaların, kalıcı küslüklere dönüşmemesi. 1080'li yıllarda normalleşmeyi zorla da olsa başarabildik. Siyasi liderlerin cenazelerde bile el sıkışmadığı, birbirlerinin yanından selam vermeden geçip gittiği bir durumu kabul edemem." dedi.

"Normalleşmeyi torpillemeye çalışmaları işe yaramaz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı normalleşme görüşmelerinden Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP'nin rahatsızlık duymuş olabileceğini vurgulayan Özel, "AK Parti, MHP'den gelen resti görerek normalleşmeden vazgeçmek istiyor olabilir. Normalleşmeyi torpillemeye çalışmaları işe yaramaz çünkü halkta karşılık gördü bu süreç. Vatandaşlar kavgalardan bıktı. Artık siyasetin tepesinde yıllarca süren Karagöz-Hacivat kavgası görmek istemiyorlar. Toplumun dertleri ile alakasız hiçbir tartışmanın içinde olmayacağım." ifadelerini kullandı. 

"Erdoğan'a, 'TBMM'de desteği vereceğim' dersem..."

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, "AK Parti ve CHP arasında kurulacak bir ittifak, samimi dileğimizdir." açıklamasını yorumlayan CHP lideri, "Orada aslından Erdoğan'a ne diyor biliyor musunuz? 'Ya benimsin, ya kara toprağın.' Ben de Erdoğan'a, 'Bahçeli'yi kafaya takmana gerek yok. TBMM'de sana desteği vereceğim.' dersem Cumhur İttifakı yerle bir olur ancak bunu yapmaya niyetim yok. Çünkü AK Parti'nin sorumluluklarını ve 22 yıllık hatalarını omuzlamak istemiyoruz. CHP olarak iktidara gidiyoruz. Yerel seçimde birinci parti olduk, oylarımız artıyor. Hükümet, ne ekonomi ile ne de depremzedeler ile ilgili verdiği sözleri tutamıyor. Toplumsal tepki büyüyor." vurgusunu yaptı.

"Erdoğan son bir kez daha aday olmak istiyorsa erken seçim şart"

Erken seçim tartışmalarını değerlendiren Özgür Özel, "Şu an Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığının ikinci dönemindeyiz. Erdoğan son bir kez daha aday olmak istiyorsa erken seçim kararı alınmalı. Şayet erken seçim olmazsa Erdoğan artık aday olamaz. Erken seçime karar vermek için 360 milletvekilinin oyu lazım. Kamuoyunun önünde Erdoğan'a erken seçim teklifi yaparsam 'hayır' diyemez. Kaçıyormuş izlenimi doğar. Bundan bir buçuk yıl sonra bu teklifi yaptığımızı düşünün. Eğer kabul etmezse bir daha erken seçim kararı alamayacak, süre geçecek. Muhalefet olarak erken seçim kararı aldıracak gücümüz yok. Bütün muhalefeti toplasan 270 milletvekili ediyor, 360 lazım. Bir buçuk yıl sonra, 2026'da erken seçim yaparsak Erdoğan yenilir." ifadelerini kullandı.

"Seçimi en rahat kazanacağımız kişiyi aday yapacağız"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, cumhurbaşkanı seçiminde kendisinin aday olup olmayacağı sorusunu, "Halkımız kuşku duymasın. Erdoğan'ı hangi adayla yenebileceksek onu öne çıkaracağız. Erdoğan'ı yenmenin önündeki tüm engelleri ortadan kaldıracağım. Kariyer hedefim, cumhurbaşkanı olmak değil. CHP'yi iktidara taşıyan kişi olmak istiyorum. Seçimi en rahat kazanacağımız kişiyi aday yapacağız." dedi.

"Erdoğan ile masaya oturması için Esad'ı ikna edebilirim"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında yapılması konuşulan görüşmeye değinen CHP lideri, "Bu görüşmenin yapılması gerektiğini yıllardır söylüyorum. Esad ile görüşmeden problemlerin çözülmesi zor. Esad, Suriye'nin kuzeyindeki TSK birlikleri çekilmeden görüşmek istemiyor. Bu noktada Erdoğan-Esad görüşmesine aracı olabilirim. Türkiye'deki sığınmacılar Suriye'ye dönecekse bunu yapabilirim. Esad ile doğrudan görüşme planım var. Erdoğan'ın niyeti varsa ben de Esad'ı masaya oturmaya ikna edebilirim. Erdoğan'ın bu konuyla ilgili son açıklaması, attığımız adımların onu da cesaretlendirdiğini gösteriyor." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)