Uzman doktor uyardı: Dikkat edilmezse salgın hastalıklara yol açabilir

Tatil sezonunun sonlarına yaklaşırken, tatillerini bitiren vatandaşlar dönüş yolunda hastane ve acil servislerde yoğunluğa neden oldu. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Efe Kanter, sıcak çarpması ve yaz enfeksiyonları konusunda önemli uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 02.07.2024, 12:54 Melina Ay
Uzman doktor uyardı: Dikkat edilmezse salgın hastalıklara yol açabilir

Dr. Efe Kanter, bu dönemde artan hava sıcaklıklarının hastalarda ciddi sıvı kaybına yol açtığını ve bu nedenle acil servislere başvurularda büyük bir artış yaşandığını belirtti. Genç hastalarda baş ağrısı ve halsizlik gibi hafif belirtilerle kendini gösteren sıcak çarpması, yaşlılarda daha ciddi semptomlara yol açabiliyor. Kanter, “Yaşlı popülasyonda sıvı kaybı, bilinç bulanıklığı, bayılma ve hatta koma gibi ciddi durumlara neden olabilir” dedi.

Sıvı tüketimi koruyucu faktör

Dr. Kanter, vücuttaki sıvı kaybının sodyum seviyelerinde yükselmeye neden olduğunu ve bunun bilinç bulanıklığına yol açabileceğini vurguladı. Bu durumdaki hastaların yoğun bakım ihtiyacının arttığını belirterek, “Bireylerin bol su içmesi, serin alanlarda kalması ve direkt güneşten kaçınması gerekiyor. Su tüketimi, sıcak havalarda en önemli koruyucu faktördür” diye konuştu.

Havuzlara girerken temkinli olunmalı

Ortak kullanım alanlarındaki havuzların temizliğinden emin olunmaması durumunda enfeksiyon riskinin arttığını ifade eden Dr. Kanter, “Yaz aylarında havuzlardan enfeksiyon kaparak acil servise başvuran birçok hasta görüyoruz. Özellikle yüksek ateş ve idrar yolu enfeksiyonu gibi semptomlarla karşılaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yemek için güvenilir yerler tercih edilmeli

Dr. Kanter, yaz aylarında dışarıda satılan yiyeceklerin gıda zehirlenmesine yol açabileceğini belirterek, “Güvenilmeyen restoranlar veya dışarıda açıkta satılan yiyeceklerden uzak durulmalı. Sıcağın etkisiyle bakteriler hızla üreyebilir ve salgın hastalıklara yol açabilir. Gerekli önlemler alınmadığında vaka artışının kaçınılmaz olduğunu belirten Kanter, “Dışarıdan yenen besinlerde özellikle dikkatli olunmalı. Pişmemiş et ve diğer gıda ürünlerinden kaçınarak, hijyen kurallarına uyulmalı” uyarısında bulundu.

Yorumlar (0)