Almanya ‘bozkurt’ sevincini ırkçı buldu! Yanıt gecikmedi: ‘Önce kendi tarihlerine baksınlar’

UEFA, Merih Demiral'ın Avusturya maçında attığı gol sonrası yaptığı bozkurt sevincine soruşturma başlattı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'in Demiral'ın gol sevincini ırkçılıkla ilişkilendirmesine tepki gösterdi. Varank, eleştiriyi "Milli futbolcumuzun gol sevincini ırkçılıkla suçlayanlar, önce kendi tarihlerine baksınlar" diyerek yanıtladı.

GÜNDEM 03.07.2024, 17:29 03.07.2024, 18:18 Buse Önder
Almanya ‘bozkurt’ sevincini ırkçı buldu! Yanıt gecikmedi: ‘Önce kendi tarihlerine baksınlar’

Dün akşam gerçekleşen maçta A Milli Takımımız, Merih Demiral’ın attığı iki golle Avusturya karşısında 2-1’lik zafer kazanarak çeyrek finale yükseldi. Ancak, Demiral’ın gol sonrası yaptığı bozkurt sevinci UEFA tarafından soruşturma altına alındı. Siyasi isimler, Demiral’a destek mesajları verirken, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in eleştirileri tepki topladı.

Almanya İçişleri Bakanı’ndan sert eleştiri

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yaptığı açıklamada, “Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur” ifadelerini kullanarak, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ırkçılık platformu olarak kullanılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Faeser, UEFA'nın konuyu araştırıp gerekli yaptırımları değerlendirmesini beklediklerini belirtti.

‘Önce kendi tarihlerine baksınlar’

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, Faeser’in açıklamasına sosyal medya üzerinden sert yanıt verdi. Merih’in gol sevincinin, bu topraklara ait bir değer olduğunu savunan Varank, tecrübeli futbolcu ile gurur duyduklarını ve her daim yanında olduklarını vurguladı.

“Milli futbolcumuzun gol sevincini ‘ırkçılık’ olarak niteleyenler önce kendi tarihlerine baksınlar” diyen Varank, “LGBT propagandasını ayakta alkışlayanların ya da PKK’ya selam duranların Türk’ü hazmetmesini zaten beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, “Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın Milli futbolcumuz Merih Demiral’ın gol sevincini hedef alarak yaptığı açıklama ve UEFA’nın başlattığı soruşturma kabul edilemez” ifadelerini kullanarak ırkçılık ve faşizm arayanların, Avrupa’daki son seçim sonuçlarına odaklanmaları gerektiğini vurguladı.

Siyasilerden destek geldi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, A Milli Futbol Takımı'nın Avusturya karşısında kazandığı zafer sonrası Merih Demiral'a yönelik destek mesajı paylaştı.

Demiral’ın gol sevinci üzerine Almanya İçişleri Bakanı'nın yaptığı eleştiriler ve UEFA'nın başlattığı soruşturmaya tepki gösteren Tunç, açıklamasında Merih Demiral’ın daima yanında olduklarını vurgulayarak, “UEFA’nın başlattığı soruşturma asla kabul edilemez. Başka futbolcuların değerleriyle ilgili yaptığı sevinç gösterilerine ses çıkarmayanların, Türkiye söz konusu olduğunda seslerini yükseltmesi tamamen maksatlı ve art niyetlidir” ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Bak, Merih Demiral’ın sevinç fotoğrafını paylaşarak, “Uzun uzun yazmaya gerek yok” notunu düştü.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan tepki

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, UEFA'nın başlattığı soruşturmaya tepki gösterdi. Sosyal medyada, “İnsanlığa dair tüm değerleri paramparça eden İsrail’e söyleyecek tek sözleri yok ama aslan gibi bir evladımıza ‘bozkurt’ yaptı diye anında soruşturma açmış UEFA. Sayın Bakanımız gerekeni yazmış ama ben anneyim, beni oraya getirmeyin :) Evladımızı yedirmeyiz!” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan destek

Dışişleri Bakanlığı da, milli futbolcu Merih Demiral hakkında UEFA tarafından başlatılan disiplin soruşturmasını sert bir dille eleştirdi. Bakanlık, bu soruşturmanın kabul edilemez olduğunu belirtti.

Açıklamada, Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının Eylül 2023'te yayımladığı rapora da değinildi. Raporda, her bozkurt işareti yapanın aşırı sağcı olarak nitelendirilemeyeceği vurgulanmış ve "bozkurt" işaretinin Almanya'da yasaklı bir simge olmadığı belirtilmişti. Bu durum göz önüne alındığında, Merih Demiral'a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirildi.

Bakanlık, sporun birleştirici gücüne vurgu yaparak, bu tür tepkilerin sporun ruhuna aykırı olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)