TÜRKSAT 6A, ABD'de! SpaceX ile temmuz ayında uzaya gönderilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antonov An-124 tipi uçakla 4 Haziran gecesi yola çıkan Türksat 6A uydusunun SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'nda son testlerinin yapıldığını söyledi.

EKONOMİ 21.06.2024, 13:45 Buse Önder
TÜRKSAT 6A, ABD'de! SpaceX ile temmuz ayında uzaya gönderilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun hazırlıklarının son aşamada olduğunu ve Temmuz ayının ikinci haftasında SpaceX'in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderileceğini açıkladı.

Türksat 6A'nın Amerika Birleşik Devletleri'ne Antonov An-124 tipi uçakla taşındığını ve SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na ulaştırıldığını belirten Uraloğlu, uydunun şu anda SpaceX'in hangarında bulunduğunu ve burada son testlerin yapıldığını ifade etti.

400’e yakın test tamamlandı

Türksat 6A'nın yüzde 81'in üzerinde yerlilik oranıyla Türkiye'nin kendi imkanlarıyla geliştirdiği bir uydu olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, uydunun 15 yıl boyunca kesintisiz hizmet vereceğini ve Türkiye'nin iletişim altyapısını güçlendireceğini söyledi.

Türksat 6A'nın, 400'e yakın çevresel ve fonksiyonel testi başarıyla tamamladığını da ekledi.

Kapsamı genişletilecek

Uyduyun Ku Band kapasitesiyle Türkiye'nin haberleşme ihtiyaçlarına cevap vereceğini ve yayıncılık sektörüne önemli katkılar sağlayacağını belirten Uraloğlu, Türksat 6A'nın faaliyete geçmesiyle Türkiye'nin kapsama alanının genişleyeceğini ve Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi bölgelere de ulaşım sağlayacağını dile getirdi.

‘İletişim altyapısı daha da güçlenecek’

Türksat 6A'nın uzaya gönderilmesinin ardından yaklaşık 10 gün sürecek yolculuğunun ardından yörünge testlerine başlanacağını aktaran Uraloğlu, uydunun yörüngeye yerleşmesiyle birlikte Türkiye'nin iletişim altyapısının daha da güçleneceğini ve dünya genelinde iletişim imkanlarının artacağını belirtti.

Türksat 6A'nın uzaya gönderilmesiyle birlikte Türkiye'nin iletişim teknolojilerindeki yerli ve milli atılımının önemli bir adım daha attığını vurgulayan Uraloğlu, bu sürecin Türkiye'nin teknolojik ve stratejik hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynayacağını ifade etti.

Yorumlar (0)