Şifa deposu ‘sedir balı’ arıcıların yüzünü güldürdü

Türkiye'nin bal üretiminde önde gelen şehirlerinden Mersin'de, iklim koşulları nedeniyle 3 ila 5 yılda bir hasat edilebilen 'sedir balı', bu yıl arıcıların yüzünü güldürdü. Sağıma başlanan sedir balının kilogram fiyatının bin TL olduğu bildirildi.

EKONOMİ 04.07.2024, 10:53 04.07.2024, 18:20 Buse Önder
Şifa deposu ‘sedir balı’ arıcıların yüzünü güldürdü

Mersin'de, Türkiye'nin arıcılıkta ilk sıralarında yer alan bölge, baharın gelmesiyle sıfır rakımda üretim yapan arıcıların Toros Dağları'na çıkmasıyla hareketlendi. 1800 rakımda bulunan sedir ormanlarında milyonlarca arı, gün doğumuyla birlikte kovanlarından çıkarak bal üretimine başladı.

Bölgede 100 binden fazla kovanla üretime geçen arıcılar, her zaman verim alınamayan sedir balının bu yıl bol miktarda üretileceğini ifade etti. İklim koşullarının elverişli olması nedeniyle umut dolu bir hasat sezonu geçirdiklerini belirten arıcılar, sedir balının yüksek antioksidan içeriği ve bağışıklık sistemini güçlendiren özellikleriyle dikkat çektiğini vurguladı.

‘Talep artmaya başladı’

Sedir balının faydalarının bilinmesiyle talebin arttığını söyleyen arıcı Celal Çay, Toroslar'daki sedir ormanlarında yüzlerce arıcıyla birlikte üretim yaptıklarını ifade etti. Çay, "Lezzeti çok güzel ve aynı zamanda şifalı. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, karaciğere ve akciğere destek oluyor. Faydalarının bilinmesiyle birlikte sedir balına olan talep artmaya başladı" dedi.

2-3 yılda bir üretim sağlanıyor

Her yıl sedir balı üretmek istediklerini belirten Çay, "Maalesef her yıl üretemiyoruz. 2-3 yılda bir bu balın mevsimi geliyor. Bu yıl o nadir yıllardan biri ve yüksek verim bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Geçen yıl Hollanda'dan gelen talebe yanıt veremediklerini ancak bu yıl verimin yüksek olmasıyla ihracat yapabileceklerini ifade eden Çay, "Bu yıl yeteri kadar üretebilirsek, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Avrupa'ya göndereceğiz. Küresel iklim değişikliği nedeniyle üretim azalmıştı, ancak bu yıl umutluyuz" dedi.

‘Sedir balı umut oldu’

Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt da "Mersin Toroslar'da sedir ormanlarındayız. Burada 100 bin kovanla ciddi bir bal üretimi yapmaktayız. İklim değişiklikleri ve kuraklık nedeniyle arıcılarımız zor bir dönemden geçiyordu, ancak sedir balı umut oldu” ifadelerini kullandı.

Sedir balının her yıl olmayan bir bal olduğunu belirten Kurt, “Bazen 2-3, bazen de 5 yılda bir üretiliyor. Bu yıl o nadir yıllardan biri ve verim çok yüksek. Bu da arıcılarımız için umut kaynağı oldu" diye konuştu.

Yorumlar (0)