Merkez Bankası yılın 5. faiz kararını duyurdu!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), yılın 5. faiz kararını açıkladı. Enflasyonist baskının halen daha canlı olduğu, finansal istikrarın sağlanması adına ilave adımların atılacağı vurgulandı.

EKONOMİ 23.05.2024, 14:39 23.05.2024, 14:59 Hakan Öksüz
Merkez Bankası yılın 5. faiz kararını duyurdu!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından verilecek faiz kararı merak ediliyordu. Yılın 5. faiz kararı, Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından açıklandı. Politika faizi yüzde 50'de sabit tutuldu.

Enflasyonist baskılar halen daha canlı

Aylık enflasyonun ana eğilimine bakıldığında nisan ayında sınırlı da olsa bir zayıflamanın kaydedildi. 2024'ün ilk çeyreğine kıyasla yurt içi talepte yavaşlamanın yaşandığı belirtildi.

Gıda fiyatları, jeopolitik gelişmeler ve hizmet enflasyonundaki katılık nedeniyle enflasyonist baskıların halen daha canlı olduğu vurgulandı.

"Enflasyonda bozulma öngörülürse para politikası sıkılaşacak"

Parasal sıkılaştırma tedbirlerinin gecikmeli etkilerinin bilindiği, bu nedenle faizin sabit tutulmasının uygun görüldüğü kaydedildi.

Aylık enflasyona ilişkin kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceği vurgulandı. Enflasyonda bozulma yaşanacağının öngörülmesi halinde ise para politikasının sıkılaştırılacağı kaydedildi.

"Orta vadede enflasyon hedefi yüzde 5"

2024'ün ikinci yarısında dezenflasyonun tesis edileceği, makro finansal istikrarın korunması için ilave tedbirlerin alınacağı aktarıldı. Enflasyon hedefinin orta vadede yüzde 5 olduğu belirtildi.

Yorumlar (0)