İş var ama çalışacak ara eleman yok! ’10 bin elemen aranıyor’

İzmir'in Torbalı ilçesinde, ihracatta öne çıkan fabrikalar 10 bin meslek lisesi mezunu ara eleman arayışına girdi. Fabrikalar, tam kapasite çalışabilmek için gençlere "Meslek liselerini tercih edin, aranan eleman olun" çağrısı yaptı.

EKONOMİ 03.07.2024, 14:38 Buse Önder
İş var ama çalışacak ara eleman yok! ’10 bin elemen aranıyor’

İzmir'in Torbalı ilçesinde, 61 ilin ihracatını geride bırakan fabrikalar, 10 bin meslek lisesi mezunu yetişmiş ara eleman arayışında. Ancak, bu ihtiyaç bir türlü karşılanamıyor. Tercih dönemi öncesi gençlere "Meslek liselerini tercih edin, ara eleman değil, aranan eleman olun" çağrısı yapılırken, Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, büyüyen ara eleman sorununa dikkat çekti.

Olgun, "Fabrikalar, sanayi tesisleri hepsi üç vardiya çalışmak istiyor. Yeni makineler ve yatırımlar yapmak istiyorlar; fakat bu makineleri çalıştıracak eleman bulamadıkları için tam kapasiteyle çalışamıyorlar" dedi.

‘Ara eleman ihtiyacı her geçen gün artıyor’

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında tercih sürecinin başlaması, sanayicileri harekete geçirdi. Torbalı ilçesindeki sanayiciler, velilere ve öğrencilere meslek lisesi çağrısı yaparak, fabrikalarda yetişmiş ara eleman ihtiyacının her geçen gün arttığını belirtti.

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, ilçede 80 bin çalışanın olduğunu ve 10 bin çalışana daha ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Olgun, "Meslek lisesi mezunu olup işsiz kalmak çok zor. Meslek liselerini seçin, ara eleman değil aranan eleman olun" dedi.

‘Fabrikalar tam kapasiteyle çalışamıyor’

Abdulvahap Olgun, fabrikaların büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, "Torbalı genelindeki fabrikalarda 80 bin çalışanımız var. 10 bin tane daha yetişmiş nitelikli elemana ihtiyacımız var. Fabrikalar eleman bulamadıkları için tam kapasiteyle çalışamıyorlar. Meslek politikamızı değiştirmemiz gerekiyor; çünkü bu memleketin yetişmiş ara elemana ihtiyacı var" diye konuştu.

‘İşsiz kalan gencimiz yok’

Olgun, "İşsiz kalan gencimiz varsa bize gelsin, istediği fabrikada iş başı yaptırabiliriz" diyerek, meslek lisesi mezunlarının iş bulma konusunda sıkıntı yaşamadığını vurguladı.

"Öğrencilerimizin yüzde 70'i meslek liselerinde, yüzde 30'u diğer bölümlerde okuması gerekiyor; fakat meslek liselerimizde çok az öğrenci var. Meslek lisesi mezunu olup da işsiz kalan bir tane gencimiz yok" dedi.

‘Meslek lisesi mezunlarına ihtiyacımız var’

Gezer vinç üreticisi Alparslan Kurtmen, "Ülkemizin güçlenmesini istiyorsak, çocuklarımızı tereddüt etmeden meslek liselerine göndermemiz gerekiyor" diyerek, meslek lisesi mezunu yetişmiş elemanlara ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Kurtmen, fabrikalarda çalışan mavi yaka personelin, beyaz yaka personele yakın maaş aldığını belirtti.

‘Hemen iş buldum’

Fabrikada çalışan Ramazan Kılınç, meslek lisesini bitirdikten sonra iş bulma konusunda sıkıntı yaşamadığını belirtti. "Gençlerin; elektrik, CNC, torna, mobilya gibi meslekleri öğrenmesi gerekiyor. Bu mesleklerde iş imkanı fazla ve herhangi bir zorluk çekmeyeceklerdir. Türkiye şartlarına göre geçimimizi rahat bir şekilde sağlayacak maaş durumlarımız var. 5 yıldır çalışıyorum" diye konuştu.

Yorumlar (0)