Üniversiteler için katkı payları ile öğrenim ücretleri belirlendi

Yükseköğretim kurumlarında 2024-2025 akademik yılı için uzaktan ve ikinci öğretim ücretleri ile katkı payları belirlendi.

EĞİTİM 02.07.2024, 17:57 03.07.2024, 14:02 Buse Önder
Üniversiteler için katkı payları ile öğrenim ücretleri belirlendi

Cumhurbaşkanı Kararı ile 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı için Yükseköğretim Kurumlarında Öğrenci Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerine ilişkin düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, yükseköğretim kurumlarının cari hizmet maliyetlerine dair devlet ve öğrenci katkılarını detaylandırdı.

Devlet üniversitelerinde birinci öğretim ve açık öğretimde eğitim gören ve program sürelerini aşmayan öğrencilerden 2024-2025 akademik yılında öğrenci katkı payı alınmayacak. Bu kapsamda, devlet öğrencilerin katkı paylarını %40 oranında artırarak karşılayacak.

Şehit yakınlarından katkı payı alınmayacak

Terörle Mücadele Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında şehit olanların eş ve çocukları, gaziler, maluller ve bu kişilerin yakınlarından yaş ve program süresi sınırlaması olmaksızın öğrenci katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacak. Ayrıca, bu durumdan etkilenen ancak belgelerini sunamayan öğrencilere, belgeleri ibraz edildiğinde ödemiş oldukları ücretler iade edilecek.

Engelli öğrenciler için ise, yükseköğretim kurumlarına sundukları engellilik raporuna göre öğrenim ücretlerinden indirim yapılacak; program süresi ve kayıtlı olduğu program sayısına bakılmaksızın bu öğrencilerden öğrenci katkı payı alınmayacak.

Yabancı öğrenciler 2 kat ödeyecek

Yurt dışından kabul edilen öğrenciler için belirlenen öğrenim ücretleri, yükseköğretim kurumları tarafından cari hizmet maliyetinin en az 2 katı kadar olacak şekilde belirlenecek. Türkiye'de ikamet izni olan ve birden fazla öğrencinin eğitim gördüğü aileler için indirim uygulanacak; mütekabiliyet esası çerçevesinde öğrenim ücreti alınmayacak.

Öğrencilerin ödediği ikinci öğretim ücretlerinin %10'u, beslenme, barınma, sağlık, spor ve kültürel hizmetler için kullanılacak; kalan kısmı ise üniversite bütçesine aktarılacak.

Hizmetlerden eşit şekilde yararlanacaklar

Lisansüstü öğrenciler, ön lisans ve lisans öğrencilerinin hakları, öğrenim ücretleri ve sunulan hizmetler açısından eşit şekilde yararlanacaklar. Uzaktan öğretimde lisansüstü eğitim gören öğrencilerden tezsiz yüksek lisans programları için öğrenim ücreti alınacak.

Karar ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası olağanüstü hal ilan edilen illerde öğrenim gören öğrencilerin ikinci öğretim ücretlerinin devlet tarafından karşılanmasını öngörüyor. Karar, 30 Haziran 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Yorumlar (0)