Tokat'ta 200 yıllık ahşap mezarların sırları

Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Büyükyurt köyünde, yaklaşık 200 yıllık ahşap mezarlar bulunuyor. Tarihi çantı tekniğiyle yapılmış bu mezarlar, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Eskiden 15 olan mezarların sayısı günümüzde 5'e düşmüş. Köy halkı, Orta Asya'daki tahta mezar geleneğinin devamı olan bu mezarların tescillenip koruma altına alınmasını talep ediyor.

KÜLTÜR-SANAT 03.07.2024, 11:35 03.07.2024, 18:29 Melina Ay
Tokat'ta 200 yıllık ahşap mezarların sırları

Tokat'ın Niksar ilçesindeki Büyükyurt köyü, Türkiye'nin en ilginç mezarlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 200 yıllık olan bu ahşap mezarların koruma altına alınması talep ediliyor. Niksar’a 23 kilometre mesafedeki köyde yer alan bu mezarlar, tarihi çantı tekniğiyle yapılmış ve zamanla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Geçmişte 15 adet olan bu mezarlardan günümüzde sadece 5 tanesi ayakta kalmış. Köy halkı, bu mezarların Orta Asya'daki tahta mezar geleneğinin bir devamı olduğunu belirterek, tescillenip korunmasını istiyor.

“Görenler şaşırıyor”

Köy sakinlerinden Hüsamettin Yılmaz, ahşap mezarların maddi durumu iyi olan kişiler tarafından yaptırıldığını belirtiyor. “Eskiden insanların beton mezar yapma imkanı olmadığı için tahtalardan mezarlar yapmışlar. Bu mezarlar yaklaşık 200-250 yıllık ve Pelit ağacından yapılmış, bu nedenle çok dayanıklıdırlar. Zamanla beton mezarlar arttıkça ahşap mezarların sayısı azalmıştır. Bu mezarları görenler çok şaşırıyor. Ancak mezarların biraz bakıma ihtiyacı var” dedi.


“Tarihi hatırlatıyorlar”

Köy sakinlerinden Ergül Çabuk, tahta mezarların 250 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirtiyor. “Tahta mezarları görmek için gelenler oluyor. Burada tarihi hatırlıyorlar ve fotoğraf çekiniyorlar. Pelit ağacından yapıldığı için bu mezarlar çok dayanıklıdır ve çürümezler. Tahta mezarlar sandığa benziyor. Durumu iyi olanlar mezarlarını tahtadan yaptırmış, durumu kötü olanlar ise taşlardan” diye konuştu.

Bu tarihi mezarların korunması, sadece köy halkı için değil, aynı zamanda Türkiye'nin kültürel mirası için de büyük önem taşıyor.

Yorumlar (0)