'Tarihin sıfır noktası'nda heyecanlandıran keşif

12 bin senelik geçmişiyle 'tarihin sıfır noktası' olarak adlandırılan Göbeklitepe'de ilk boyalı heykel, Karahantepe'de en gerçekçi insan heykellerinden biri bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 30.09.2023, 23:10
'Tarihin sıfır noktası'nda heyecanlandıran keşif

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, kazı faaliyetlerinin devam ettiği Şanlıurfa'daki Karahantepe ve Göbeklitepe'de yeni buluntular gün yüzüne çıkıyor.

Tarih evveline ışık tutan, dünya ölçeğinde çok değerli keşiflerin gerçekleştirildiği 'Taş Tepeler Projesi' çerçevesinde, bu sene dokuz arkeolojik alanda devam eden faaliyetlerde, son olarak hayvan ve insan heykellerine rastlandı.

Bakanlık tarafından sürdürülen kazı faaliyetleriyle Göbeklitepe'nin 'D' yapısında kireç taşı kullanılarak yapılmış ve gerçek boyutlu bir yaban domuzu heykeline rastlandı. 

Yüzeyinde siyah, beyaz ve kırmızı pigment kalıntılar rastlanan eser, döneminden bugüne değin uzanan ilk boyalı heykel buluntusu oldu.

Göbeklitepe'de bulunan yaban domuzu heykeli, 'H' biçiminde bir sembol, iki yılan, bir hilal ile üç insan maskesi veyahut yüzü olduğu öngörülen süslemelere sahip olan bir seki üzerinde yer alıyor.



Karahantepe'de insan heykeli bulundu

Karahantepe'de devam eden kazı faaliyetlerinde ise bir insan heykeli gün yüzüne çıkarıldı.

Gerçekçi bir yüz ifadesiyle tarih evvelindeki sanatın en etkileyici örneklerinden biri olmaya aday olan 2,3 metre uzunluğundaki insan heykeli, bir sekinin içinde zemine sabitlenmiş halde bulundu.

Yaşamını yitirmiş bir insanı çağrıştıran, omuz, omurga ve kaburga kemiklerine işaret edilen oturur durumdaki heykelin olduğu alanda, duvara konumlandırılmış bir akbaba heykeli ile zemine bırakılan taş tabaklara ulaşıldı.

Yorumlar (0)