Göbeklitepe'de ağlama seansı çılgınlığı! Ünlü arkeolog küplere bindi

Göbeklitepe'ye 69 bin lira karşılığında turlar düzenleyen ve eğitim adı altında ağlama seansı yapan fenomen Şebnem Tacigut, tepkilerin dağına yerleşti. 37 yıldır bölgede titiz çalışmalar gerçekleştiren Patara kazı başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, gördükleri karşısında dehşete düştüğünü söyledi. Ünlü arkeolog, "Göbeklitepe uzaylıların havalimanı değil, kıyamet anıtı olarak da yapılmadı. Metafizik istihbarat falan diyorlar, tüylerim diken diken oluyor." diyerek tepkisini dile getirdi.

KÜLTÜR-SANAT 26.06.2024, 12:23 27.06.2024, 08:33 Hakan Öksüz
Göbeklitepe'de ağlama seansı çılgınlığı! Ünlü arkeolog küplere bindi

12 bin yıllık geçmişi ile Şanlıurfa'nın gurur kaynağına dönüşen Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. "Tarihin sıfır noktası" olarak anılan Göbeklitepe, tarihe ilgi duyan meraklıların ve arkeologların ilgisini yoğunlaştırdığı bir alan oldu. Yapılan hassas kazılar sonucu bölgede ortaya çıkarılan yerleşim ve araç-gereçler, binlerce yıl önceki yaşamlara ışık tutuyor.

69 bin lira karşılığında bölgeye turlar düzenliyor

Göbeklitepe ile ortaya çıkan kadim yapılar, sadece bilimin aydınlık ışığını değil, "sahte bilim" denilen bazı uygulamaların karanlık ışığını da üzerine çekiyor. Göbeklitepe'nin "uzaylıların havaalanı" olduğunu ileri süren Şebnem Tacigut isimli sosyal medya fenomeni, 69 bin lira karşılığında düzenlediği turlarla Göbeklitepe'de ağlama seansları gerçekleştiriyor.

Şebnem Tacigut'un eğitim adı altındaki uygulamaları tepki çekti 

"Korku protokolü bozma", "ışık dili ile üst versiyon yüklemesi" ve "Sirius bağlantısı ile 21 katlı gizli boyut kapısı" açma gibi eğitimler vererek popülerliğini artıran Şebnem Tacigut'un uygulamaları, pek çok kişi tarafından "şarlatanlık" olarak adlandırılıyor.

Prof. Dr. Havva İşkan Işık: "Göbeklitepe uzaylıların havalimanı değil"

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Şebnem Tacigut'un eğitim adı altında yaptığı uygulamalara karşı çıktı. Patara kazı başkanı olan Işık, "Göbeklitepe uzaylıların havalimanı değil, kıyamet anıtı olarak da yapılmadı." diyerek tepkisini dile getirdi.

Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık

"Güya Göbeklitepe enerji toplama alanıymış"

Göbeklitepe'deki ağlama seansı ve benzeri uygulamaları görmesinin ardından dehşete düştüğünü açıklayan Havva İşkan Işık, "Bu paylaşımları bir araya getirseniz içi yalan dolu oca bir kitaba dönüşebilir. Güya Göbeklitepe enerji toplama alanıymış. Nerde birikiyor bu enerji peki? Güya keşif yapıyorlar. En sıradan kabartmanın altında bile gizem aranıyor. Böyle yaparsanız kaçak kazıcılar gelir, orayı dinamitle patlatır. Bu gördüklerim komik bile değil, trajikomik. Bu eserler, siz oraya gidip de ağlayın ve ellerinizi uzatın diye inşa edilmedi." dedi.

"Siz çakma İndiana Jones'luk yapabilirsiniz ancak..."

Patara kazı alanında 37 senedir çalıştığını, hiçbir haçın altından define çıkmadığını belirterek bölgede şifa ve gizem arayanlara tepki gösteren Arkeolog Havva İşkan Işık, "Şifa arıyorsanız psikolog ya da psikiyatristlere gidebilirsiniz. Arkeolojik mirasın böylesine sömürülmesine katlanmak mümkün değil. Siz çakma İndiana Jones'luk yapabilirsiniz ancak biz bilim insanıyız. Metafizik istihbarat falan diyorlar, tüylerim diken diken oluyor. Yabancı meslektaşlarımız bize UFO şakaları yapıyor bu yüzden. Arkeolojinin bu tür şeylere ihtiyacı yok." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)