4 bin yıllık tarihin ilk müşteri şikayeti! Mezopotamya’da bulundu

Müşteri şikayetlerinin bilinen ilk örneği, 4 bin yıl öncesine ait Mezopotamya'da bulunan bir tablette ortaya çıktı. Bakır tüccarı Ea-naşir'e yönelik "sana acı çektireceğim" ifadelerinin de yer aldığı bu tablet, dünyanın en eski müşteri şikayeti olarak Guinness Dünya Rekoru'na sahip oldu. İşte detaylar…

KÜLTÜR-SANAT 05.07.2024, 16:49 06.07.2024, 17:13 Buse Önder
4 bin yıllık tarihin ilk müşteri şikayeti! Mezopotamya’da bulundu

Müşteri şikayetlerinin tarihi, 4 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Mezopotamya'da bir bakır tüccarı olan Ea-nāṣir'e yöneltilen ve "sana acı çektireceğim" ifadelerinin yer aldığı tablet, Guinness Dünya Rekoru'na göre dünyanın en eski müşteri şikayeti olarak kayıtlara geçti.

Ur kentinde bulunan antik tablet

Arkeolog Sir Leonard Woolley, 2015 yılında Irak sınırlarında yer alan Ur kentinde bir dizi çivi yazısıyla yazılmış tablet keşfetti. Bu keşifler arasında, Nanni adında hoşnutsuz bir tüccarın şikayetlerini içeren bir tablet de vardı. M.Ö. 1750 yılına ait olan tablet, o dönemde Mezopotamya'da konuşulan Akadca ile yazılmıştı.

Nanni'nin şikayetleri

Nanni, Ea-nāṣir'in kendisine vaadettiği gibi kaliteli bakır göndermediğini, kendisine ve elçisine kötü davrandığını ve gümüş borcunu ödemediğini belirtti. Nanni, Ea-nāṣir'in ulağına "Almak istiyorsan al, almak istemiyorsan git!" demesinden dolayı da öfkeliydi. Nanni, "Burada sizden kaliteli olmayan hiçbir bakırı kabul etmeyeceğim" diyerek, külçeleri tek tek kendisinin seçeceğini ve Ea-nāṣir'i reddetme hakkını kullanacağını ifade etti.

Babilli tüccarın yanıtı

Gelen şikayetler üzerine Babilli tüccar Ea-nāṣir'in de bir notu günümüze ulaştı. Mektupta, Ea-nāṣir, Šumum-libši adında bir adama ve bir bakırcıya, kayıp bir metali aramak için yanlarına geldiklerinde aşırı tepki göstermemelerini, "Eleştirel olmayın, korkmayın!" şeklinde uyarıda bulundu.

Bu tarihi tablet, bugün Londra'daki British Museum koleksiyonlarında sergileniyor.

Yorumlar (0)