Türkiye tarihindeki en düşük doğurganlık oranıyla karşı karşıya!

AK Parti'nin düzenlediği çalıştayda, Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, 2023 yılında Türkiye'nin doğurganlık hızının 1,51 olarak gerçekleştiğini ve bu rakamın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,1'in altında kaldığını vurguladı. Türkiye'nin tarihindeki en düşük doğurganlık oranıyla karşı karşıya olunduğunu belirtti.

GÜNDEM 02.07.2024, 18:20 03.07.2024, 16:49 Buse Önder
Türkiye tarihindeki en düşük doğurganlık oranıyla karşı karşıya!

AK Parti Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkanlığı, 'Türkiye'de Demografik Değişim; Toplam Doğurganlık Hızında Azalma, Sonuçlar ve Politika Önerileri' konulu bir çalıştay düzenledi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye'de yaşanan demografik değişimi ve düşen doğurganlık hızını vurgulayarak, bu konuda siyasi değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti.

Toplam doğurganlık hızı 1,51

Kaya, "İktidara geldiğimiz günden bu yana aile yapısını güçlendirmek ve kadınların çalışma hayatını aile düzeniyle birleştirmek için çeşitli düzenlemeler yaptık. Ancak son yıllarda doğurganlık hızındaki düşüş, daha yoğun çaba gerektirdiğimizi gösteriyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da vurguladığı üzere 2023 doğum istatistiklerinin endişe verici olduğunu söyleyen Kaya, Türkiye'nin doğurganlık hızının nüfusun yenilenme eşiği olan 2,1 seviyesinin altında kaldığını belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 yılında Türkiye'de toplam doğurganlık hızının 1,51 çocuk olarak gerçekleştiğini aktardı.

‘Sadece nüfusu etkilemiyor’

Doğurganlık hızının azalmasının sadece nüfus artışını değil, aynı zamanda aile yapısına yönelik tehditleri, küresel LGBT akımlarını, kültürel emperyalizmi ve sosyal medya üzerinden yayılan yozlaşmayı da içeren geniş bir perspektifle ele alınması gerektiğini belirten Kaya, bu sorunun çözümü için paradigmaların değişmesi gerektiğini vurguladı.

Çalıştayda, doğru soruların tespit edilmesi ve etkili çözüm önerilerinin geliştirilmesi için katılımcıların fikirlerini paylaşacakları ifade etti.

‘En az 3 çocuk çağrısı stratejik öneme sahip’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise konuşmasında, Türkiye'nin nüfus yapısının yaşlanmakta olduğunu ve bu durumun önüne geçmek için tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. Yazıcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "en az 3 çocuk" çağrısının stratejik bir öneme sahip olduğunu ve ülkenin geleceği için büyük önem taşıdığını belirtti.

Yorumlar (0)