Tosuncuk’tan şoke eden savunma “Tutuksuz yargılanırsam mağdurlarıma yardım edebilirim”

Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen ve ‘Tosuncuk’ lakabıyla tanınan Mehmet Aydın ile ağabeyi Fatih Aydın'ın da aralarında bulunduğu 20 sanığın yargılandığı ana davada, dosya mütalaası hazırlaması için savcılığa gönderildi. Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşmada konuşan Mehmet Aydın, kendisinin teslim olduğunu ve tutuksuz yargılanma veya ev hapsine ayrılması halinde mağdurların zararlarını karşılamak istediğini belirtti.

GÜNDEM 02.07.2024, 15:06 02.07.2024, 16:43 Melina Ay
Tosuncuk’tan şoke eden savunma “Tutuksuz yargılanırsam mağdurlarıma yardım edebilirim”

Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın'ın yargılandığı Çiftlik Bank ana davasında, dosya savcıya mütalaa hazırlaması için gönderildi. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar Mehmet ve Fatih Aydın, bulundukları cezaevinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.

“Mağdurların zararını gidermek istiyorum”

Duruşmada söz alan Mehmet Aydın, bilirkişi raporlarına göre şirketlerinin mal varlığının mağdurların taleplerini fazlasıyla karşılayabileceğini söyledi. Üç yıldır tutuklu olduğunu belirten Aydın, "Kendi isteğimle teslim oldum. Eğer tutuksuz yargılanır veya ev hapsine ayrılırsam mağdurların zararlarını gidermek istiyorum. Bilirkişi raporuna göre dolandırıcılık yapmadığım sabittir," dedi. Fatih Aydın ise önceki savunmalarını tekrar ederek tahliyesini talep etti.

“Duruşma ertlelendi”

Mehmet Aydın'ın avukatı, müvekkilinin dolandırıcılık kastıyla hareket etmediğini savunarak, mahkemeden şirketlerin değerlerinin tespit edilmesini talep etti. Bu talebi reddeden mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi ve dava dosyasını savcılığa göndererek duruşmayı erteledi.

102 mağdurun şikayeti üzerine tutuklandı

Çiftlik Bank olayı, Mehmet Aydın'ın gelir getirme vaadiyle çok sayıda kişiyi mağdur etmesiyle biliniyor. Uzun süre firari olan Aydın, Brezilya tarafından sınır dışı edilerek 3 Temmuz 2021'de İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. Aydın, 102 mağdurun şikayeti üzerine "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ve "ticari şirket yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçlarından tutuklandı.

4 bin 582 kişiyi mağdur etmişler

Ağabeyi Fatih Aydın da Uruguay'da yakalandı ve Türkiye'ye iade edildi. "Çiftlik Bank" sistemine ilişkin soruşturmada, Mehmet ve Fatih Aydın'ın yanı sıra 18 sanık hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezası isteniyor. İddianamelerde Aydın kardeşler için 4 bin 582 kişiyi mağdur ettikleri gerekçesiyle 25 bin 699 yıldan 85 bin 646 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Mahkemenin gönderdiği bilirkişi raporunda, 4 bin 414 müştekinin toplam 70 milyon 514 bin lira zarara uğradığı belirtildi.

Yorumlar (0)