Sinan Ateş davasında ilk gün tamamlandı: ‘Evet ben azmettirdim’

Ülkü Ocakları’nın eski genel başkanı Sinan Ateş’in Ankara’da öldürülmesine ilişkin dava başladı. İlk duruşmada, siyasilerin de takip ettiği davada 22 sanık hakim karşısına çıktı. Savunma yapan tetikçi Eray Özyağci, Doğukan Çep’in talimatıyla Ateş’i ayaklarından vurmak amacıyla Ankara’ya geldiğini, ancak olay sırasında ateş açıldığını ve bir kişinin “reisi vurduk” dediğini belirtti. Çep ise azmettirdiğini kabul ederken, amacının öldürmek olmadığını savundu. Davaya yarın devam edilecek.

GÜNDEM 01.07.2024, 10:10 01.07.2024, 17:32 Melina Ay
Sinan Ateş davasında ilk gün tamamlandı: ‘Evet ben azmettirdim’

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin davada, 22 şüphelinin yargılanmasına başlandı. Cinayet davasının ilk duruşması, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki duruşma salonunda gerçekleştirildi.

MHP'nin katılma talebi reddedildi

Duruşmanın başında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) avukatları davaya katılma talebinde bulundu. Savcı, MHP'nin suçtan zarar görmediğini belirterek bu talebin reddini istedi. Mahkeme de savcının talebini uygun bularak MHP'nin katılma talebini reddetti.

Tetikçi Eray Özyağci savunma yaptı

İlk savunmayı tutuklu sanık tetikçi Eray Özyağci yaptı. Özyağci, dosyanın diğer sanıklarından Doğukan Çep’in kendisine, Sinan Ateş'in bir dava dosyası için kendisinden para aldığını ve sözünü tutmadığını söylediğini öne sürdü. Özyağci, Çep'in dolandırıldığını düşündüğünü ve öfkeli olduğunu belirterek, "Ona, 'Abi, sen beni biliyorsun. Sen ayarla ben ayaklarından vururum' dedim. Daha sonra Suat Kurt’u aradım ve 'Ankara’da bir hasmım var, ayaklarından vuracağım, yardım eder misin?' dedim. O da kabul etti" ifadelerini kullandı.

‘Reisi vurduk diye bir ses duydum’

Ankara'ya geldikten sonra cinayet anında motosikleti kullanan sanık Vedat Balkaya ile buluştuğunu belirten Özyağci, olay gününü şu sözlerle anlattı:

"Vedat'a, Doğukan abinin alacak meselesi için biriyle görüşeceğimi, silah sesi duyması halinde korkmamasını söyledim. Sonra kafede oturup Doğukan abimden haber bekledim. Beni arayıp 'Sinan Ateş'in yanında iki kişi var. Ayaklarından vur, uzaklaş, diğerleriyle uğraşma' dedi. Yukarıdan aşağıya üç kişinin geldiğini gördüm. Sinan Ateş'in ayaklarına sağlı sollu ateş ettim ve sonra kaçmaya başladım. Bir kişi hedef gözetmeksizin ateş etmeye başladı. Ben de onlara ateş ettim. Daha sonra 'reisi vurduk, reisi vurduk' diye bir ses duydum"

Özyağci, kendisini bekleyen motosiklete binerek Çep’in daha önce kendisine gönderdiği Gölbaşı’ndaki konuma gittiklerini belirtti. Araçta daha önceden tanıdığı Mustafa Kemal isimli kişinin olduğunu ve bu kişiyle Gölbaşı'na gittiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ay İzmir’de saklandı

Cinayetten dört gün sonra Mustafa Kemal isimli arkadaşının yardımıyla araç bagajında İzmir'e götürüldüğünü anlatan Özyağci, bir villada yaklaşık bir ay saklandığını belirtti. Mustafa Kemal’in kendisini Edirne’den yurt dışına çıkaracaklarını söylediğini ifade eden Özyağci, Edirne’ye bagajda götürüldüğünü, oradan nehir yoluyla Yunanistan’a geçtiğini ve Yunan askerlerince yakalandığını anlattı. Daha sonra Türk sınırına geri gönderildiğini ve teslim olduğunu ekledi.

Özyağci, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde sorguya alındığını ve savcılık ifadesinde üç savcıya ifade verdiğini iddia etti. Savcı Durmuş Ali Kaya’nın kendisine MHP’den bazı yöneticilerin ismini vermesi halinde koruma sağlayacaklarını söylediğini öne sürdü. Bu teklifi reddettiğini belirten Özyağci, tanımadığı fotoğraflar gösterildiğinde suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Vedat Balkaya’nın savunması

Cinayet sırasında motosikleti kullanan sanık Vedat Balkaya, olay gününü ve öncesini anlattı. Balkaya, cezaevinden yeni çıktığını, iş bulmakta zorlandığını ve Doğukan Çep’in kendisine yardım ettiğini belirtti. Çep’in kendisine Ankara’ya birini götürmesi gerektiğini söylediğini ve yardım amaçlı Eray Özyağci’yi Ankara’ya götürdüğünü ifade etti.

Olay günü Eray’ın kendisini uyandırarak alacaklı birine gitmeleri gerektiğini söylediğini belirten Balkaya, Eray'ın kendisine "Silah sesi duyarsan korkma" dediğini anlattı. Eray'ın silah sesleri sonrası hızla geri döndüğünü ve kendisini bir petrol istasyonuna götürdüğünü söyledi. Balkaya, olaydan habersiz olduğunu ve Sinan Ateş’i tanımadığını iddia etti.

Doğukan Çep: ‘Evet ben azmettirdim’

Savunmasına geçilen Doğukan Çep, Sinan Ateş’i yaralamak amacıyla tetikçi Eray Özyağci’yi azmettirdiğini kabul etti. Ancak amacının öldürmek olmadığını, sadece yaralamak istediğini savundu. Çep, Sinan Ateş’in kendisinden bir dava dosyası için para aldığını ve dolandırıldığını düşündüğünü söyledi. Çep, tahliye talebinde bulunmadı.

Sanıklardan Suat Kurt, olayın alacak verecek meselesi olduğunu düşündüğünü ve cinayete yardımcı olacağını bilse yardım etmeyeceğini ifade etti. Tolgahan Demirbaş ise cinayetle hiçbir ilgisinin olmadığını belirtti.

Ayşe Ateş’ten açıklama geldi

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, duruşma öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, davadan beklentilerinin suçluların adil bir şekilde yargılanması olduğunu belirtti. Ateş, tehditler nedeniyle yoğun güvenlik altında yaşadığını ve koruma talebinde bulunduğunu söyledi.

Siyasiler duruşmayı takip etti

Duruşmayı CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da takip etti. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve bazı il baro başkanları da duruşmaya katıldı.

CHP lideri Özgür Özel, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, Sinan Ateş cinayetinin tetikçisinin ve yardımcılarının belli olduğunu, ancak iddianamenin bu noktada kesildiğini belirtti.

Duruşma ertelendi

Davanın ilk gününde sekiz sanık savunma yaptı. İlk günün tamamlanmasının ardından duruşma, yarın saat 09.00'da devam edecek.

Yorumlar (0)