Gözler o tarihe çevrildi! Memur ve emekli maaş zammı ne zaman belli olacak?

Milyonlarca memur ve emeklinin maaşına yapılacak zam, 3 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak haziran ayı enflasyon verileriyle belirli hale gelecek.

GÜNDEM 24.06.2024, 17:28 Melina Ay
Gözler o tarihe çevrildi! Memur ve emekli maaş zammı ne zaman belli olacak?

Memur ve emekli maaşları, toplu sözleşme ve enflasyon verilerine dayanarak belirleniyor. Mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3,37 olarak kaydedildi. Bu veriler doğrultusunda, memur ve emekli maaşlarına yapılacak 5 aylık enflasyon artışı yüzde 17,38 olarak kesinleşti. Bu oran, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 3 Temmuz'da açıklayacağı haziran ayı enflasyon verileriyle güncellenecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranında ise TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) belirleyici rol oynuyor. 5 aylık verilere göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammı yüzde 22,72 olarak hesaplandı. Haziran ayı enflasyon verilerinin eklenmesiyle bu oran da yeniden değerlendirilecek. Ayrıca, gerekli mercilerin olası ek zam kararları da maaş artışlarına etki edebilir.

“Yüzde 20 ila 21 olmasını bekliyoruz”

Çıktığı bir programda temmuz ayında memur ve emeklilerin alacağı maaş zamlarını değerlendiren Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, önemli açıklamalarda bulundu. Karakaş, "Memur ve memur emeklilerinin maaş artışının, toplu sözleşme ve enflasyon farkı hesaba katıldığında, haziran enflasyon verisinin de eklenmesiyle yüzde 20 ila 21 arasında olmasını bekliyoruz” dedi.

Karakaş açıklamasının devamında ise sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“SSK ve Bağ-Kur emeklileri içinse, 6 aylık enflasyon beklentisi Merkez Bankası'nın anketlerine ve haziran ayındaki genel ekonomik duruma bakıldığında, yüzde 25 ila 26 civarında bir artış öngörülüyor. Ayrıca, bu oranlar hükümetin ek düzenlemeleri ve olası ekonomik değişikliklerle de güncellenebilir. Bu açıklamalar, emekliler ve memurlar için heyecan verici bir beklenti oluşturdu.”

Yorumlar (0)