Eylem Tok ve oğlu iade edilecek mi? Bakanlıktan talep geldi

ABD Dışişleri Bakanlığı, tutuklu bulunan Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'un Türkiye'ye iade edilmesi yönünde savcılığa görüş yazısı gönderdi, iki ülke arasındaki iade anlaşmasını dayanak olarak gösterdi.

GÜNDEM 27.06.2024, 22:05 28.06.2024, 00:12 Buse Önder
Eylem Tok ve oğlu iade edilecek mi? Bakanlıktan talep geldi

İstanbul'da ehliyetsiz araç kullanarak Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur’u ABD'ye kaçıran Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesine ilişkin önemli gelişmeler yaşanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesi için savcılığa resmi bir yazı gönderdi.

İade edilmesi yönünde görüş bildirildi

Mahkeme dosyasına giren yazıda, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Hükümeti'nden alınan yeni bilgilere dayanarak Eylem Tok'un iadesiyle ilgili suçların ABD ile Türkiye arasındaki ikili iade anlaşmasının gerekliliklerini karşıladığını tespit etti" ifadesi yer aldı.

Açıklamada, başlangıçta yalnızca suçluyu koruma suçlamasının mahkemeye iletilmesi gerektiği değerlendirilirken, Türkiye'nin sunduğu yeni bilgilerin delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme suçlarının da değerlendirilmek üzere mahkemeye aktarılması gerektiğini gösterdiği belirtildi. Bu yeni bilgiler, Türkiye'nin iade talebini güçlendirdi ve Dışişleri Bakanlığı'nın her iki suçu da iade anlaşması kapsamında değerlendirmesine yol açtı.

İade sürecinin hızlanması bekleniyor

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Eylem Tok'un yargılandığı John Joseph Moakley Boston Federal Mahkemesi Savcısı Kristin Kearney’e hitaben dosyaya eklenen yazıda, Türkiye'nin yeni bilgileri diplomatik kanallardan iletmesinin ardından, bakanlığın Türkiye'nin orijinal talebindeki her iki suçu da iade anlaşması çerçevesinde değerlendiren yeni bir deklarasyon imzalamayı planladığı belirtildi.

Bu deklarasyonun, Türkiye'nin iade talebine dair sürecin hızlandırılmasını amaçladığı kaydedildi. Türkiye'nin, Eylem Tok'un iadesi için öne sürdüğü iki ana suç olan “suçluyu koruma” ve “delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme” suçlarının ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından iade anlaşması kapsamında kabul edilmesi, iade sürecinin hızlanmasına ve ihtimalinin artmasına yol açıyor.

Ne olmuştu?

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde 1 Mart gecesi saat 23.50 civarında Timur Cihantimur, lüks otomobiliyle seyir halindeyken yol kenarında arıza nedeniyle park halinde duran üç ATV'ye çarpmış, kaza sonucu 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti. Ehliyetsiz sürücü Timur Cihantimur, kaza sonrasında annesi Eylem Tok tarafından önce Mısır'a, ardından ABD'ye kaçırıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı ve 2 Mart günü saat 03.50'de anne Eylem Tok hakkında "suçluyu koruma" suçundan, Timur Cihantimur hakkında ise "taksirle öldürme ve yaralama" suçundan yakalama kararı çıkardı. Savcılık ayrıca, anne ve oğul hakkında kırmızı bülten çıkarılmasını talep etti. Türkiye, geçtiğimiz ay ABD'den anne ve oğlunun iadesini talep etti.

Timur Cihantimur ve Eylem Tok, 14 Haziran Cuma günü ABD'nin Boston kentinde polis tarafından düzenlenen bir operasyonla yakalandı.

Yorumlar (0)