Eylem Tok ikinci defa mahkemeye çıktı! Türkiye'ye iade edilecek mi?

Oğlu Timur Cihantimur'u ABD'ye kaçıran Eylem Tok, Boston'da ikinci defa hakim karşısına çıktı. Savcı Kristen Kearney, Eylem Tok'un avukatının "İade için gereken şartlar oluşmadı" şeklindeki savunmasına karşı çıktı. Hakim, duruşmayı ağustos ayına erteledi. Eylem Tok, Türkiye'ye iade edilecek mi? ABD Dışişleri Bakanlığının tutumu ne yönde? İşte davadan detaylar...

GÜNDEM 02.07.2024, 10:16 Hakan Öksüz
Eylem Tok ikinci defa mahkemeye çıktı! Türkiye'ye iade edilecek mi?

İstanbul'da 1 Mart'ta çarptığı Oğuz Murat Aci'nin ölümüne sebep olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur, annesi Eylem Tok tarafından Mısır'a kaçırılmıştı. Daha sonra ABD'ye kaçan firari anne ile oğlu, 14 Haziran'da Boston polisi tarafından yapılan operasyonda yakalandı. 

Eylem Tok ile oğlu Timur Cihantimur'un iade davası sürüyor. Boston'da yer alan John Joseph Moakly Adliyesi'nde ikinci kez hakim karşısına çıkan Eylem Tok'un Türkiye'ye iade edip edilmeyeceği merak ediliyor. 

Eylem Tok'un avukatı: "İade için gereken şartlar oluşmadı"

Eylem Tok'un avukatı, iade için gereken şartın sağlanmadığını öne sürdü. Türk hukukuna göre 1 yıldan fazla hapis cezası alması durumunda Eylem Tok'un Türkiye'ye iade edilebileceğini kaydeden avukat, müvekkilinin kefaletle salıverilmesini talep etti.

Savcı Kristen Kearney, Eylem Tok'un savunmasına geçit vermiyor

Savcı Kristen Kearney ise Eylem Tok tarafının savunmasına karşılık, "Türk makamları, suçluya yardım etmenin yanı sıra Eylem Tok'a kanıtları yok etme, değiştirme ya da karartma suçlaması da yöneltiyor." yanıtını verdi.

Sonraki duruşma ağustosta, Eylem Tok tutuklu kalacak

Eylem Tok'un iade davasına bakan Yargıç Donald L. Cabell, savcılık ve savunma makamlarının iddialarının detaylı olarak incelenmesini istedi.

ABD ve Türkiye arasındaki iade anlaşmasının da incelenmesini isteyen hakim, duruşmayı ağustos ayına erteledi. Eylem Tok'un tutuklu yargılanacağı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı: "İade için şartlar tamam"

27 Haziran Perşembe günü Massachussetts Bölge Başsavcılığına ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından bir mektup yolladı. Mektupta, göre Eylem Tok'un iadesi için gerekli şartların sağlandığı kaydedildi. 

Yorumlar (0)