Bakanlık çalışmalara başladı, Türkçe sözlükte cinsiyetçi ifadeler kaldırılacak

Gündelik hayatta farkında olmadan sıkça cinsiyetçi ve şiddet içerikli ifadeler kullanılıyor. Bu duruma dikkat çekmek ve toplumsal dilin dönüşümünü sağlamak amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışmalar başlattı. TDK iş birliği ile atasözleri, deyimler ve masallar gözden geçirilecek. Bakanlık şiddetten arınmış eşitlikçi bir bütünlük sağlamak için bu çalışmayı başlattığını ifade ediyor.

GÜNDEM 24.06.2024, 01:22 Melina Ay
Bakanlık çalışmalara başladı, Türkçe sözlükte cinsiyetçi ifadeler kaldırılacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkçe’deki cinsiyetçi ifadeleri ortadan kaldırmak için harekete geçti. Dilde daha eşitlikçi ve şiddetten arındırılmış bir söylemi teşvik etmek amacıyla Türk Dil Kurumu ile iş birliği başlattı. Bu çerçevede atasözleri, deyimler ve masallar gözden geçirilecek, şiddet içeren dil kullanımı örnekleri toplanacak. Yıl sonunda Bakanlık, hem bu çalışmaların sonuçlarını açıklayacak hem de farkındalık kampanyaları başlatacak. İletişim Başkanlığı da bu süreçte önleyici politikalar geliştirmek için gerekli adımları atacak.

Başka projeler de yolda

Üniversitelerin grafik tasarım, bilgisayar programcılığı, bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği öğrencileriyle, "dijital oyunlarda kadına yönelik şiddet" konulu farkındalık projeleri gerçekleştirilecek.

Çizgi film animasyonu öğrencileri ile de çocuk programları yapımcıları ve senaristleri arasında iş birliği çalışmaları yapılacak.

Yorumlar (0)