Bakan Fidan: “Ülkeler savaş şartlarına hazırlanıyor”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky'i Ankara'da konuk etti. İki bakanın görüşmesinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Fidan, uluslararası düzeyde savaşların büyük bir güvenlik endişesi yarattığını vurgulayarak, "Ülkeler, savaş koşullarına karşı hazırlıklarını artırıyor. Küresel düzeyde ayrışmalar derinleşiyor. Bölgemizde barış ve istikrara olan ihtiyacımızı önemsiyoruz" dedi.

GÜNDEM 25.06.2024, 14:43 Melina Ay
Bakan Fidan: “Ülkeler savaş şartlarına hazırlanıyor”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky'i Ankara'da ağırladı. İki bakan, heyetlerarası görüşmelerin ardından basın mensuplarının karşısına çıktı. Bakan Fidan, "Ülkeler, savaş koşullarına hazırlık yapıyor" diye konuştu

“Barışa ve huzura ihtiyaç var”

Rusya-Ukrayna savaşının büyük bir güvenlik endişesi yarattığını belirten Fidan, "Savaşın yayılma riski ve kitle imha silahlarının kullanılma ihtimali var. Artık bu çatışmanın sona ermesi gerekiyor. Bölgemizin barışa ve huzura ihtiyacı var” vurgusunu yaptı.

“Savaş nedeniyle oluşan kamplaşma artıyor”

Fidan, savaşların sona erdirilmesi gerektiğine dair bir vizyonları olduğunu vurguladı. Fidan, “Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz ve işgale karşıyız. Ancak bu savaş artık daha geniş kapsamlı bir çatışmaya dönüştü. Küresel ayrışmaların derinleştiğini gözlemliyoruz. Savaş nedeniyle oluşan kamplaşma giderek artıyor” ifadelerini kullandı.

“Silahla değil diyologla çözülecek ortam oluştu”

Rusya'nın kendi ittifak alanını genişletme çabalarına dikkat çeken Fidan, savaşın yayılma riski ve kitle imha silahlarının kullanılma tehlikesinin mevcut olduğunu belirtti. Fidan açıklamasını, “Barış ve ateşkes görüşmelerinin başlatılması yararlı olacaktır. Sorunların silahlarla değil, diyalog yoluyla çözülmesi için uygun bir siyasi ve psikolojik ortam oluştu. Aynı yaklaşımı Gazze için de benimsiyoruz. Bölgemizin barışa ve huzura ihtiyacı var” şeklinde sürdürdü.

“Göç rotası üzerinde projelerimiz var”

Fidan son olarak düzensiz göç ve mülteciler konusundaki hassasiyetlerini vurgulayarak, "Türkiye, büyük miktarda göç alan bir ülke konumunda. Kısa sürede AB ülkelerinin toplamından daha fazla göçmen kabul ettik. Bu konuda Avrupa Birliği ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca, göç gönderen ve göç rotası üzerinde bulunan ülkelerle de yakın işbirliği ve ortak projelerimiz var. Göçü önlemek için tedbirler almanın yanı sıra, göç veren ülkelerin sosyoekonomik şartlarını da değerlendirmemiz gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Yorumlar (0)