Adana'da rüşvet ve ihale skandalı: 19 yıla kadar hapis isteniyor!

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 61,5 milyon lirayı bulan reklam ihalelerine fesat karıştırdıkları, rüşvet alıp verdikleri iddiasıyla 5'i tutuklu 12 şüpheli hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Hazırlanan iddianemede şüpheliler hakkında 19 yıla kadar hapis isteniyor.

GÜNDEM 02.07.2024, 15:44 Buse Önder
Adana'da rüşvet ve ihale skandalı: 19 yıla kadar hapis isteniyor!

Adana'da, bir reklam firması sahibinin "Rüşvet vermeden ihale alamıyoruz" diyerek Adana Büyükşehir Belediyesi'nin bazı çalışanları ve reklam ajansları hakkında şikayette bulunmasının ardından geniş çaplı bir soruşturma başlatılmıştı.

İl Emniyet Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Şube Müdürlüğü'ne 22 Temmuz 2022'de yapılan bu şikayet, Cumhuriyet Savcılığı tarafından titizlikle incelendi. Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphelileri hem teknik hem de fiziki olarak takip etmeye başladı.

Önemli isimler gözaltına alınmıştı

Bu kapsamlı takip sürecinin sonunda, 18 Aralık 2023'te düzenlenen operasyonda önemli isimler gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında danışman Mürüvet Sızlı, Büyükşehir Belediyesi çalışanı Mehmet İlker Tutuş (42), belediye bürokratı Mehmet D. (39), ve reklam ajansı sahipleri ve temsilcileri olan Semih Dizidar (46), Süleyman Aydoğan (36), Tahir Cem Oğulhan (42), Umut Ş. (46), Yüksel Y. (61), Murat İ. (49), Can K. (47) ve Mehmet Fatih G. (41) bulunuyordu.

Gözaltına alınan kişiler, emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Bu süreçte Mürüvet Sızlı, Mehmet İlker Tutuş, Semih Dizidar, Süleyman Aydoğan ve Tahir Cem Oğulhan tutuklanırken, diğer şüpheliler serbest bırakıldı.

İddianame hazırlandı

Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, hazırladığı 27 sayfalık iddianameyi Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. İddianame, mahkeme tarafından kabul edildi ve davanın ilerleyişi için ilk adım atılmış oldu.

7 ile 19 yıl arasında hapisleri isteniyor

Savcı, sanıklar Mürüvet Sızlı, Mehmet İlker Tutuş, Mehmet D., Semih Dizidar, Süleyman Aydoğan ve Tahir Cem Oğulhan'ın "kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak" suçundan 7'şer yıl, "rüşvet almak ve vermek" suçlarından ise 12'şer yıl olmak üzere toplam 19'ar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etti. Diğer sanıklar için ise "kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak" suçundan 7'şer yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, emniyet müdürlüğüne yapılan ihbar, ihalelerle ilgili alınan bilirkişi raporları, dijital materyallerin incelenmesi, fesat karıştırıldığı iddia edilen 11 ihale ve rüşvet bilgileri, WhatsApp yazışmaları ve sanıkların savunmaları yer aldı.

Tüm sanıklar, suçlamaları reddederek kendilerini savundu.

Yorumlar (0)