Türkiye-FATF toplantılarına iki operasyon damga vurdu

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) heyeti ile Türk yetkililer arasında son bir yıl içinde gerçekleştirilen toplantılarda, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen "Leijdekkers" ve "Comanchero" operasyonları, Türkiye’nin mücadeledeki başarısını vurgulayan örnek vakalar olarak sunuldu. FATF heyeti, iki operasyonun da ender görülen büyüklükte olduğunu belirtti.

EKONOMİ 28.06.2024, 19:41 28.06.2024, 23:55 Buse Önder
Türkiye-FATF toplantılarına iki operasyon damga vurdu

İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin gri listeye alınma konusundaki endişelerini gidermek amacıyla FATF heyeti ile yapılan toplantılarda, organize suçlarla mücadelede elde edilen başarılar önemli bir rol oynadı. Bu bağlamda, "Leijdekkers Operasyonu" ve "Comanchero Operasyonu" önemli örnekler olarak gündeme getirildi.

Leijdekkers operasyonu

1 Eylül 2023’te Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenlenen Gözden Geçirme Toplantısı’nda, Türk yetkililer tarafından "Leijdekkers Operasyonu" detaylı bir şekilde sunuldu. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesi ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) işbirliği ile yürütülen bu operasyon, Hollanda, Fransa ve Belçika tarafından kırmızı bültenle aranan Hollanda uyruklu "Bello Jos" lakaplı Joseph Johannes Leijdekkers’in de aralarında bulunduğu 34 kişinin gözaltına alınmasıyla sonuçlandı.

Operasyonda, şüphelilere ait yaklaşık 1,1 milyar liralık mal varlığına da el konuldu. FATF heyeti, bu operasyonu “proaktif, komplike ve ender görülen bir aklama soruşturması” olarak nitelendirdi.

Ayrıca, Avrupa’daki para işlerini yürüttüğü ve parasını akladığı tespit edilen organize suç örgütü elebaşı Eric Schroeder, 27 Aralık 2023’te İstanbul’da düzenlenen "Kafes-25" operasyonuyla yakalandı.

Comanchero operasyonu

3 Mayıs 2024’te Ankara’da gerçekleştirilen ikinci toplantıda ise "Comanchero Operasyonu" ele alındı. Avusturya merkezli uluslararası silahlı organize suç örgütü "Comanchero", 2 Kasım 2023’te düzenlenen Kafes Operasyonu’nda çökertildi. Örgüt, Mick Hawi'nin 2018’de öldürülmesinin ardından Mark Douglas Buddle’ın liderliğinde faaliyetlerine devam ediyordu.

Bu operasyon, uluslararası boyutta uyuşturucu ticareti, adam öldürme, silahlı yağma, kundaklama, adam kaçırma ve suçtan elde edilen mal varlığı değerlerini aklama gibi suçları içeren çok boyutlu bir aklama soruşturması olarak tanımlandı. FATF temsilcileri, bu operasyonu “heyecan verici ve takdire şayan” olarak değerlendirdi ve başta Avustralya olmak üzere uluslararası paydaşlarla ve MASAK ile üst düzey polisiye işbirliği yapılmasını memnuniyetle karşıladılar.

Örgüt elebaşı Buddle, 2022'de KKTC'de yakalanarak Avustralya makamlarına teslim edildi. Elebaşılarından Hakan Ayık ve Duax Hohepa Ngakuru’nun ise örgütün yönetimini devralarak suç faaliyetlerine devam ettiği saptandı.

Türkiye'nin mücadelesi yeterli bulundu

Toplantıların ardından hazırlanan "FATF Değerlendirme Raporu"nda, Türkiye'nin kara para aklamayla mücadele konusundaki gayretleri yeterli bulundu. Türkiye’nin organize suçlarla mücadeledeki başarıları, uluslararası platformda takdir toplarken, FATF ile olan işbirliği de güçlenmiş oldu.

Yorumlar (0)