Türkiye, dijital reklam yatırımlarını büyüttü

Türkiye, 2023'te Avrupa ülkeleri arasında dijital reklam yatırımları en fazla büyüyen ülke oldu.

EKONOMİ 25.06.2024, 19:25 Buse Önder
Türkiye, dijital reklam yatırımlarını büyüttü

Dijital reklam ve pazarlama sektörünün önde gelen endüstri birliği olan IAB Europe, 2023 yılına dair yayımladığı AdEx Benchmark Raporu ile Avrupa dijital reklamcılık pazarının yüzde 11,1 büyüyerek tüm zamanların en yüksek pazar değerine ulaştığını açıkladı.

2023 AdEx Benchmark Raporu'na göre, Türkiye, dijital reklam yatırımları açısından yüzde 118'lik büyüme oranı ile Avrupa'daki en hızlı büyüyen ülke olma unvanını koruyor. 2022'de olduğu gibi 2023'te de liderliği elden bırakmayan Türkiye, 29 ülke arasında 8'inci büyük dijital reklam pazarı konumunda.

Türkiye'nin dijital reklam yatırımlarının büyüklüğü 2023 sonunda 3 milyar 476 milyon avroya ulaşırken, enflasyondan arındırılmış yüzde 50'lik büyüme oranıyla Avrupa ortalamasının 4,5 kat üzerine çıktı.

Avrupa genelinde dijital reklam pazarı

Rapora göre, Avrupa dijital reklam pazarı 2023 yılında yüzde 11,1 büyüyerek 96,9 milyar avroluk rekor bir değere ulaştı. ABD pazarının yüzde 7,3'lük yıllık büyüme oranını geride bırakan Avrupa pazarında, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya dijital reklam yatırımlarının yüzde 69'unu oluşturdu. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 13 Avrupa pazarında çift haneli büyüme oranları kaydedildi.

Reklam formatlarına göre büyüme

Avrupa genelinde görüntülü reklam yatırımları yüzde 13 büyürken, sosyal medya yatırımları yüzde 18 artış göstererek bu alandaki reklamların yüzde 48'ini oluşturdu. Türkiye'de ise sosyal medya reklamlarının görüntülü reklamlar içindeki payı yüzde 59 olarak gerçekleşti. Türkiye, reklam formatlarına göre büyüme oranlarında da öne çıktı: Video reklamcılıkta yüzde 180, ses reklamlarında yüzde 215, arama motoru reklamcılığında yüzde 91 ve görüntülü reklam kategorisinde yüzde 131 büyüme ile Avrupa'da ilk sıralarda yer aldı.

IAB Europe ve Türkiye'deki dijital reklamcılığın geleceği

IAB Europe, 18 yıldır yayımladığı AdEx Benchmark Raporu ile Avrupa dijital reklamcılık pazarının nabzını tutuyor. Bu yıl ilk kez üç aylık bazdaki verileri de içeren rapor, dijital reklamcılığın son üç yıldaki büyüme dinamiklerine dair daha derin bir içgörü sunuyor.

İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Ertaş, Türkiye'nin dijital reklamcılık pazarındaki etkileyici büyümesini vurgulayarak, "Reklam yatırımlarında geleneksel mecralardan dijital mecralara kayış devam ediyor ve gelişen e-ticaret sektörü sayesinde Türkiye'de dijital reklamcılık güçlü ve istikrarlı bir şekilde gelişiyor" dedi.

Ertaş, Türkiye'nin dijital reklamcılık pazarında Avrupa'da sürekli olarak ilk 10'da yer aldığını ve enflasyondan arındırılmış yüzde 50'lik büyüme oranıyla Türkiye'nin dijital reklamcılığın geleceği için önemli bir potansiyel taşıdığını belirtti.

Yorumlar (0)