Stokçuluk ve fahiş fiyata büyük cezalar geliyor: Kanun yürürlükte!

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa ciddi cezalar getiriyor.

EKONOMİ 29.05.2024, 11:24 Hakan Öksüz
Stokçuluk ve fahiş fiyata büyük cezalar geliyor: Kanun yürürlükte!

Enflasyonu bahane ederek fahiş fiyat artışları ve stokçuluk yapanlara yönelik cezaların artırılacağı bildirilmişti. Fahiş fiyata ceza getirecek 7511 sayılı yasa, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. 

12 milyon TL'ye varan cezalar kesilebilecek

Yasaya göre bir ürün ve hizmetin satış fiyatında fahiş fiyat artışının tespiti durumunda para cezası uygulanacak. Tespit edilen her bir aykırılık için 100 bin TL ile 1 milyon TL arasında para cezası verilebilecek. Piyasa dengesini bozacak, tüketicinin ürünlere ulaşmasını kısıtlayacak ve piyasada darlığa sebep olacak işletmeler ise 1 milyon TL ile 12 milyon TL arasında cezaya çarptırılabilecek.

6 güne kadar iş yeri kapatma

Bir takvim yılı içinde söz konusu hükümlere en az 3 kez aykırı hareket ettiği tespit edilen üretici, tedarikçi ve işletmeler, Ticaret Bakanlığı tarafından iş yerlerinin 6 gün kapatılması cezasıyla karşılaşabilecek.

Bir ürünün yasal süresi içinde teslim ya da monte edilmemesi durumunda her bir işlem için 2 bin 200 TL'ye kadar ceza verilecek. Satışın ardından yeterlilik belgesi alınmaması halinde 1.1 milyon TL para cezası uygunalaca. 

Yorumlar (0)