Kurban Bayramı sakatat sevenlere yaradı, öngörülen bir zam yok

Kurban Bayramı, Türkiye'de sakatatın merkezi olarak bilinen Adana için büyük bir fırsat oldu. Sakatat ürünlerinde fiyat artışı beklenmezken, haksız zam yapan işletmeler hakkında yaptırım uygulanacağı duyuruldu.

EKONOMİ 24.06.2024, 12:41 Melina Ay
Kurban Bayramı sakatat sevenlere yaradı, öngörülen bir zam yok

Kurban Bayramı'nda, Türkiye genelindeki mezbahalarda yapılan kesimlerden elde edilen sakatatların büyük bir kısmı, özellikle şırdan başta olmak üzere, Adana'ya gönderiliyor. Küçükbaş hayvan kesiminin artmasıyla birlikte ciğer ve böbrek gibi sakatat ürünlerinin fiyatlarında herhangi bir artış yaşanmadı. Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, yaptığı açıklamada, sakatat fiyatlarında artış beklemediklerini ifade etti. Yağmur, “Hava sıcaklıkları ve Kurban Bayramı'nın hemen ardından olmamız nedeniyle sakatat fiyatlarının sabit kalmasını öngörüyoruz. Fiyatlara zam yapmayı düşünmüyoruz” dedi.

“Hava serinlerse zam olabilir”

Yağmur, sakatat fiyatları hakkında bilgi vererek belirlenmiş fiyatların üzerinde satış yapan işletmelere yaptırım uygulanacağını vurguladı. Yağmur, “Temizlenmiş işkembe ve mumbar 100 TL, karaciğerin kilogramı 600 TL, ütülenmiş kelle ise 200 TL. Şırdan ise 60-70 TL arasında değişiyor. Hava biraz serinlerse ufak bir zam olabilir. Vatandaşlarımız güvendikleri kasaplardan alışveriş yapsınlar. Fiyat dengesizliklerini bize bildirsinler, biz de gerekli yaptırımları uygulayalım” açıklamalarında bulundu.

“Eskiden gariban yemeğiydi şimdi lüks oldu”

Şırdancı Güngör Güler, Kurban Bayramı'nın sakatat sektörü üzerindeki olumlu etkilerini değerlendirerek, “Sakatata zam gelmeyeceği bize bildirildi. Özellikle şırdan ve diğer sakatat ürünlerine zam yapılmayacağı kesinleşti. Önümüzdeki 2-3 ay boyunca fiyatların sabit kalacağı belli oldu. Şu anda şırdanı 100 TL'den, dana şırdanı 170 TL'den, karın ve kırkkatı ise 60 TL'den satıyoruz. Eskiden sakatat, gariban yemeği olarak biliniyordu, ancak şimdi maalesef lüks bir yiyecek haline geldi” ifadelerine yer verdi.

Diğer illerden gelen talep fiyatı etkiledi

Sakatat yemeklerinin diğer illerde de popüler hale gelmesinin fiyatlar üzerindeki etkisinden bahseden Güler, “İstanbul, Ankara ve İzmir'de şırdan ve sakatat talebi artmasaydı, fiyatlar bu kadar yükselmezdi. Talep yüksek olduğu için arz yetersiz kalıyor. Biz şırdanı 100 TL'ye satıyoruz ve bazıları bu fiyatı pahalı buluyor, ancak İstanbul'da 140-150 TL'ye satılıyor ve orada bu fiyat hiç sorun olmuyor”

Yorumlar (0)